Над 150 000 потребители ежедневно действат като данъчни инспектори като

...
Над 150 000 потребители ежедневно действат като данъчни инспектори като
Коментари Харесай

Над 150 000 потребители следят за фалшиви касови бележки с мобилното приложение на НАП

Над 150 000 консуматори всекидневно работят като данъчни инспектори като ревизират дали касовите бележки, които търговците им издават, са същински или подправени. Това е допустимо с мобилното приложение на Национална агенция за приходите, което сканира QR кода върху бележката. Повечето касови апарати към този момент печатат бележките с кодове, като до края на януари 2020 годината те ще станат наложителен атрибут за всеки касов бон. Това оповестиха от пресцентъра на Националната организация за приходите.

За по-малко от година посредством приложението са инспектирани над 300 000 бележки, като нито една от тях не е била подправена.

Проверката е в 2 етапи – първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението демонстрира кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата записка и фискалната памет на касовия уред. Клиентът може да съпостави дали данните в хартиената записка и мобилното приложение съответстват или се разграничават. Ако има разлика, мобилното приложение разрешава пряк контакт с Национална агенция за приходите по телефона, за сигнализиране за подправена касова записка. Потребителят може да направи и информация дали съответната касова записка е получена в сървърите на приходната организация. Ако всичко с бележката е наред, приложението демонстрира в зелено, че документът е бил сполучливо получен в Национална агенция за приходите.

Освен с функционалност „ данъчен контрольор “, мобилното приложение предлага и навигация до офисите на Национална агенция за приходите, информация за здравно-осигурителен  статус, данъчен календар и  информация за регистрация по Данък добавена стойност.

Мобилното приложение на Национална агенция за приходите е безплатно  и се предлага за iOS и Android устройства. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР