Над 150 000 неутилизирани мини все още се намират на

...
Над 150 000 неутилизирани мини все още се намират на
Коментари Харесай

Извозват неутилизирани мини от завод Миджур, има съмнения дали е безопасно

Над 150 000 неутилизирани мини към момента се намират на територията на цех " Миджур " в Горни Лом – 4 години след гърмежа в предприятието, при който починаха 15 души.
Днес, 1 октомври, пред завода има много камиони с гръцка регистрация. Във всеки камион ще бъдат натоварени по 25 палети с мини или към 5000 мини. Те ще бъдат конвоирани от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) и полиция. Всичко това обаче е неофициална информация, предизвестява Нова телевизия.
Припомняме, че в завода главно са утилизирани гръцки муниции. А при започване на лятото бяха прочетени оправдателни присъди от Видинския областен съд – и за четиримата обвинени. Бившият притежател на завода Валери Митков, някогашната служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за сигурността на труда, някогашният шеф на отдел " Контрол на общоопасните средства " в Министерство на вътрешните работи Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова – някогашен шеф в икономическото министерство, бяха оправдани по всички обвинявания. Има обаче и друга инстанция – Софийският апелативен съд.
Обвинителният акт е написан по този начин, че няма метод да се потвърди виновност, безапелационен е Димитър, татко на един от починалите в детонацията – Михаил. Във гърмежа почина и синът на притежателя на завода – Валери Митков. Държавата няма потенциал да се оправи с казуса, убеден е Димитър. Той е уверен, че изобщо не сме застраховани от нов подобен случай и се усъмни, че някои от камионите, които в този момент ще возят мините, са пригодени за такава задача.
Още през 2015 година ръководещите от ГЕРБ не разрешиха смяна на Закона за осъществяване на конвенцията за касетъчните муниции, с която да бъде неразрешен вносът на мини от чужбина за утилизиране в България. В поправката отпреди 3 години беше записано, че касетъчни муниции и противопехотни мини ще се унищожават посредством взривяване, изгаряне и " утилизация с необратимо превръщане посредством разснарядяване на обособени съставни детайли с следващо потребление на отпадъчните взривни субстанции, празни опаковки и метали ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР