Над 150 000 граждани на Украйна са получили временна закрила

...
Над 150 000 граждани на Украйна са получили временна закрила
Коментари Харесай

Над 150 000 украинци са получили временна закрила в Румъния досега

Над 150 000 жители на Украйна са получили краткотрайна протекция в Румъния, а към 80 000 не престават да се възползват от поддръжката на държавното управление и на румънското общество, съобщи украинският дипломат в Румъния Ихор Прокопчук, представен от Аджерпрес.

Той изрази признателността си за поддръжката, оказвана от Румъния на бежанците от Украйна, на конференция, проведена от " Спасете децата-Румъния " по тематиката за интеграцията на децата на мигрантите.

Дипломатът означи, че гражданското общество и неправителствените организации са били първите, които са дали отговор неотложно на тази филантропична рецесия и потока от украински жители, които минаха границата на Румъния, с цел да избягат от войната в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ихор Прокопчук обърна внимание, че войната в Украйна има отблясъци и върху децата, като уточни, че над 500 са изгубили живота си и над 1200 са били ранени. Той добави, че специалистите правят оценка, че над 7,5 милиона деца в Украйна страдат от психически контузии поради войната. По думите му нуждата от поддръжка за бежанците от Украйна продължава, защото експанзията на Русия против страната му не е спряла.

Според известие на организацията " Спасете децата ", в случай че над една трета (38 процента) от децата, които са били принудени да избягат в друга страна, декларират, че се усещат по-малко щастливи след напускането на родината си, при децата от Украйна делът на тези, които оповестяват за горест или по-голямо напрежение, е доста по-голям.

Проучване, осъществено от организацията, демонстрира, че 57 % от интервюираните украински деца са декларирали, че се усещат или доста нещастни, или по-малко щастливи. От децата бежанци от страни, разнообразни от Украйна, които са дали отговор на анкетата, близо една четвърт (23 процента) не вървят на учебно заведение. При украинските деца делът е по-малък (5 процента), само че е по-вероятно да учат онлайн (18 % единствено онлайн, 11 % - онлайн и физически).

От децата, които учат и физически, и онлайн, 87 % са декларирали, че избират образованието с физическо наличие, 72 % са споделили, че се усещат по-малко сами, когато вървят физически на учебно заведение, а 60 % - че могат да основат другарства с деца от страната хазаин, в случай че вървят на учебно заведение присъствено.

Общите компликации, които децата бежанци загатват, включват паника за бъдещето (45 процента), безпокойствие (32 процента) и компликации със съня (31 процента).

" Спасете децата " провежда в интервала септември-ноември 2023 година 18 групови тематични полемики с присъединяване на 95 деца от седем страни и 52 преподаватели от 11 страни. Организацията е интервюирала над 222 деца и 279 представители на децата от Алжир, Афганистан, Бангладеш, Иран, Ирак, Нигерия, Пакистан, Сомалия, Судан, Сирия и Украйна. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР