Над 15 нарушения в обвинителния акт изброи адвокат Менко Менков

...
Над 15 нарушения в обвинителния акт изброи адвокат Менко Менков
Коментари Харесай

Адвокатът на Портних изброи над 15 нарушения в обвинителния акт

Над 15 нарушавания в обвинителния акт изброи юрист Менко Менков - бранител на някогашния кмет на Варна Иван Портних, който през днешния ден се яви в Окръжния съд в морския град, където е  насрочено разпоредително съвещание по наново импортиран обвинителен акт от прокуратурата за замърсяването на Варненското езеро, написа

Първоначалното обвиняване беше върнато на Варненската окръжна прокуратура за премахване на позволени основни, само че отстраними процесуални нарушавания.

Според адв. Менков тези нарушавания могат и би трябвало да бъдат отстранени. В противоположен случай се нарушава правото на отбрана.

След като бе изслушан, правосъдния състав взе решение да даде отмора до 13 часа.

Припомняме, че на някогашния кмет на морския град е повдигнато обвиняване, че като длъжностно лице, не извършил законовите си отговорности и не положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството, стопанисването и запазването на повереното му имущество – обект " Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води Аспарухово в помпена станция с механично филтриране и транспортиращ водопровод под дъното на Варненското езеро “. В резултат на действието са последвали обилни вреди за Община Варна, в размер на общо 7 520 143,76 лв.. Според обвиняването, Иван Портних не осъществил с грижата на добър собственик оперативното ръководство, обвързвано с действието на оборудването и не подхванал в границите на 10-годишния гаранционен период предявяването на иск против изпълнителя за нарушаване на условието по плана – тръбата на напорния водопровод да бъде положена на дълбочина от три метра под дъното на Варненското езеро, които условия са му станали известни с писмо на шефа на ИА " Морска администрация “. Деянието съставлява изключително тежък случай, заради настъпилото органично замърсяване на вътрешните морски води на България в акваторията на Варненското езеро. С това той ги направил рискови за хора, животни и растения, и негодни за потреблението им за културно-битови, здравни и икономически цели, написа в обвинителния акт.

С действието прокуратурата сочи, че са породени немаловажни вреди на околната среда – настъпване на обилни промени в качеството на водите вследствие на органичното замърсяване, довело до нарушение на екологичния баланс в екосистемата, пораждане на действителен риск от загуба на местообитания на биологични типове, обща и цялостна екологична смяна на водния басейн за повече от една година. Наказанието за това закононарушение е от 3 до 10 години затвор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР