Над 15 на сто от пенсионерите у нас все още

...
Над 15 на сто от пенсионерите у нас все още
Коментари Харесай

ЗАРАДИ БЕДНОСТТА: 340 хиляди пенсионери у нас са принудени да работят

Над 15 на 100 от пенсионерите у нас към момента са на трудовия пазар, сочи статистиката на Националния застрахователен институт. За една година броят на работещите пенсионери се е нараснал с 47 хиляди и те към този момент са над 340 хиляди. Толкова са и служебно преизчислените тази година с насъбран спомагателен стаж. 104 хиляди  са хората с увреждания, които с изключение на пенсия получават и заплата.

При третото подред годишно служебно преизчисляване на пенсиите с насъбран спомагателен стаж се оказва, че най-старата отпусната пенсия обратно във времето, попаднала в обсега на това преизчисляване, е от 8 юни 1966 година, само че не е на столетник. От Национален осигурителен институт намериха по молба на БНР историята на тази пенсия.

" Всъщност става дума за мъж, роден през 1946 година и през юни 1966 година получава персонална пенсия за неработоспособност заради общо заболяване, пожизнена при 50 на 100 трайно понижена продуктивност. Това е повода да бъде отпусната тогава ", заяви Георги Терзийски - шеф отдел в осигурителния институт.

Така към този момент 76-годишният мъж с увреждане е на трудовия пазар към момента, като се знае, че неговият застраховател е неправителствена организация, която работи в интерес на хора с увреждания.

" Ще си разреша коментар, че човек в това състояние е намерил задача в своя живот и метод да продължи да се труди ", сподели още Георги Терзийски.

През предишното преизчисляване на пенсиите на работещи пенсионери най-старата пенсия е била от 1961 година. Най-често на трудовия пазар сега са хората, които са излезли в пенсия в интервала сред 2015-2020 година - те са 193 000.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР