Над 15 милиона бебета се раждат всяка година преждевременно в

...
Над 15 милиона бебета се раждат всяка година преждевременно в
Коментари Харесай

Повече от 6000 недоносени деца се раждат годишно в България

Над 15 милиона бебета се раждат всяка година прибързано в целия свят, като в Европа броят им е към 500 000 годишно. В България всяка година се раждат повече от 6000 недоносени деца.

В международен мащаб, недоносеността и обвързваните с нея затруднения, са водещата причина за смъртност при деца под 5-годишна възраст. За доста от оживелите недоносени бебета, преждевременното раждане носи разнообразни дълготрайни здравни последици и увреждания, проблеми със зрението и слуха, обучителни усложнения.

Само през 2021 година в България честотата на преждевременните раждания е била 12.22% - над 1 на всеки 10 бебета се е родило с друга степен на недоносеност. Всяка година у нас се раждат повече от 6000 недоносени деца, които на процедура съставляват една най-големите групи дребни пациенти и се нуждаят освен от профилирани грижи и съвременна инсталация, само че и от характерно внимание и следене.

С мисъл за тях и фамилиите им, за възстановяване на медицинските грижи и следенето, както и за повишение на информираността по тематиката измежду експертите и обществеността, във връзка Световния ден на недоносените деца – 17 ноември Фондация „ Нашите недоносени деца “, взаимно с Българската асоциация по неонатология, провежда конференция под мотото „ Родени прекомерно рано: медицински и обществени аспекти на развиването на недоносените деца “.

Конференцията, която ще се организира на 19 ноември, събота, е само по рода си събитие у нас, което се провежда за втори следващ път и в него ще вземат присъединяване огромна част от водещите медицински специалисти и развитийни експерти в България с опит в грижата за недоносените деца. Те ще обиден тематики, свързани с следенето на бременността и предварителната защита на преждевременното раждане, медицинските грижи за недоносените деца и тяхното следене, както и детското развиване – от ранното детство до предучилищна и учебна възраст.

Тазгодишното събитие е с фокус късното следене на прибързано родените деца, тъй че да се подсигурява тяхното оптимално развиване и пълноценно израстване. България е една от дребното страни в света, в която няма национална стратегия за следене на развиването на недоносените бебета. През 2019 година, Фондация “Нашите недоносени деца ” внесе в Министерство на здравеопазването Проект за национална стратегия за следене на прибързано родени деца от 0 до 7 година, само че към сегашния миг, потребностите от грижа за следенето на оптималното детско развиване на недоносените бебета и дребни деца, към момента не престават да бъдат отвън обсега на политическото внимание и ангажимент. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР