Над 15 000 служители на МВР ще следят за реда

...
Над 15 000 служители на МВР ще следят за реда
Коментари Харесай

МВР ще проверява хора с обемисти багажи пред изборните секции


Над 15 000 чиновници на Министерство на вътрешните работи ще наблюдават за реда в изборния ден

В утрешния избирателен ден Министерство на вътрешните работи ще ревизира гласоподавателите с обемисти багажи на входовете на постройките, в които са ситуирани изборните секции. Това съобщи пред Българска национална телевизия заместник-главният секретар на Министерство на вътрешните работи – основен комисар Станимир Станев.

„ Нашият надзор ще бъде върху багажите на хора, пристигнали да упражнят правото си на глас. Разбира се, ще ревизираме дискретно, отвън постройките за гласоподаване, на входа. Ще се ревизират нетипични, обемисти багажи, които съставляват интерес. При подозрителен багаж, ще бъдат употребявани механически средства. Нашата молба към българските жители е да отиват към секциите с естествен багаж, а не с нещо, което да прави усещане и да е изключително огромно “, уточни той.

Всички изборни секции ще бъдат сложени под полицейска защита след разполагането на изборните бумаги и машините за гласоподаване през днешния ден. Охраната ще продължи и след края на изборния ден – до приключването на броенето на бюлетини и извозването на протоколите.

Над 15 000 чиновници на Министерство на вътрешните работи ще наблюдават за реда в изборния ден. Изпратени са обновени инструкции за деяние при положение на отправена опасност.

„ Ако се случи опасност – никога няма да допуснем спиране на изборния развой и суматоха. Ще бъдат осъществени физически инспекции и при определяне на подозрителен пакет или на нещо, на което не му е там мястото, ще бъдат подхванати други дейности, които да открият наличието му. Само при доста огромна, действително открита опасност, може да се прекъсне изборният ден в СИК “, изясни основен комисар Станев.

Към момента няма отправени закани, касаещи изборния ден, разясни още зам.-главният секретар на Министерство на вътрешните работи. Той изясни по какъв начин работи новият протокол при положение на сигнал за бомба в учебно заведение, признат от междуведомствената комисия.

„ При бомбена опасност шефът провежда физическа инспекция на пространствата и уведомява органите на Министерство на вътрешните работи. При идването на полицията инспекцията продължава и в случай че не бъде открито нищо подозрително, се дава напътствие образователният развой да продължи. Ако има предмет, на който не му е мястото там, тогава се изтегля постройката и се викат профилирани служби, които имат процедура и имат метод да схванат какво съдържа той “, разясни Станев.

Затвор до 5 години и санкция от 10 000 до 15 000 лв. грозят 17-годишният юноша, който беше открит като създател на бомбените закани против десетки учебни заведения в страната през последните дни. В момента той е в ареста за 24 часа. Ще му бъде търсена отговорност за бомбените закани от сряда четвъртък и петък, разясни Станимир Станев.

Заплахите от началото на тази седмица – понеделник и вторник, не са негово дело, а са с генезис чужбина. Сигналите от сряда до петък са от четири пощенски кутии, основани от младежа, както и от две телефонни позвънявания, осъществени от възпитаници на 15 и 16 години. Според проверяващите 17-годишния юноша е бил въодушевен от първата серия хакерски офанзиви.

„ Мотивите му са свързани с тези предходни сигнали. Той е получил информация и е решил да подражава на тази хакерска група. Има и различен претекст – не му се е стъпало на учебно заведение на младежа. Той е направил това пред свои съученици, които са очевидци. Сигналите от сряда до петък са негово дело “, уточни Станев.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР