Над 140 млн. лв. ще инвестира в летището в първите

...
Над 140 млн. лв. ще инвестира в летището в първите
Коментари Харесай

В следващата година Терминал 2 ще е строителна площадка

Над 140 млн. лева ще влага в летището в първите пет години на концесията „ СОФ Кънект “ при в началото планувани 43 млн. евро. Това съобщи на конференция изпълнителният шеф Хесус Кабайеро, оповестиха от пресцентъра на аерогарата.

Той описа за тактиката на компанията и за идната промяна на Терминал 2. Процесът планува нарастване на неговия потенциал, който да обезпечи обслужване на полетите, изпълнявани досега от Терминал 1. Старият терминал ще резервира своята достоверност на постройка с архитектурна стойност, само че ще се снабди с нова функционалност – ВИП и бизнес авиация.

„ Мисията ни е до 2028 година да станем 5-звездно районно летище. Имаме проект – знаем по какъв начин да го реализираме, нужните вложения за това и екипният дух “, сподели още Хесус Кабайеро.

Стратегията за развиване на летище София се базира на четири съществени стълба. Първият е пътническото прекарване, което включва целия развой по обслужване на пасажера и образува оценката му за летищен престой. Впечатленията на пътуващите стартират от идването на летището, не престават през регистрацията за полет, инспекциите за сигурност и гранична полиция, безмитните магазини и зоните за хранене и стигат до явяването му на полетния излаз.

Вторият дирек на тактиката е успеваемост и свързаната с нея финансова ефикасност, измерими с най-хубавите летища в Европа. Грижата за околна среда е третият главен акцент за развиването на летището – понижаване на личните излъчвания на парникови газове с 28% до 2026 година и реализиране до 2036 година на въглеродна индиферентност за интервенции под личен надзор, заяви Българска телеграфна агенция.

Икономическият и обществен принос е четвъртият дирек в тактиката за промяна, който да способства за увеличение на Брутният вътрешен продукт на страната с съвсем 1 %, като добави стойност освен за София, само че и за България като цяло. Това ще бъде резултат от увеличаващата се полетна съгласуваност и икономическата интензивност на летището и обвързваните компании.

„ В идната година Терминал 2 ще е строителна площадка. Понеже той ще продължи да действа непрекъснато, това е нещо като ремонт на авто мотор, до момента в който работи. Можем да се оправим с това, с цел да създадем терминала по-приятен за пасажерите, само че и по-ефективен и автоматизиран от позиция на процесите и потенциала “, сподели още Хесус Кабайеро.

Терминал 2 ще бъде главно реконструиран. Ще бъдат преместени и съвсем двойно увеличени гишетата за чек-ин. Заложена е и цялостна замяна на системата за ръководство на багаж и удвояване на лентите за идващ багаж. Вътрешните линии ще бъдат преместени и по този начин пътуващите до Варна и Бургас ще имат достъп до всички улеснения на терминала. Близо 2000 квадратни метра изцяло нови търговски площи, които са обслужвани от най-големия оператор в света – Dufry, следва да бъдат пуснати в употреба, беше посочено на конференцията. Удвоява се и потенциалът на инспекцията за сигурност – от шест на единадесет пункта. Ще се изградят и три спомагателни ръкава, които да обслужват и широко-фюзелажни самолети. Планиран е повсеместен редизайн на горното равнище на Терминал 2, където ще се разположат бизнес салоните. Част от трансформацията на терминала е и отделянето на идващи и заминаващи пасажери съгласно Шенгенските условия.

Преди няколко седмици бе подписан контракт с държавното сдружение „ Летище София “ ЕАД и „ СОФ Кънект “ към този момент има права върху плана за ремонт на паркинга на Терминал 2. Обявена е тръжна процедура и 20 строителни компании към този момент са показали интерес. Очаква се да има подписан контракт с определената строителна компания през юли.

На конференцията бе показано и новото лого на летище София. Беше посочено и че следва изцяло ребрандиране на столичната аерогара в духа на новата корпоративна еднаквост на компанията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР