Над 140 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас.

...
Над 140 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас.
Коментари Харесай

Има недостиг на донорите на репродуктивни материали

Над 140 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас. Около 30% от тях се нуждаят от донорски репродуктивен материал, с цел да имат деца. Дарителите обаче са малко. В опит да разпространяват този тип донорство за пета поредна година неправителствени организации организират осведомителна акция и благотворителен базар в София. С набраните средства се финансират ин-витро процедури.

Вижте репортажа на Альоша Шаламанов.

Ангелина е на 41. Омъжена е от 6 години. Семейството прави опити да има дете, само че се оказва, че и двамата имат репродуктивни проблеми. От пет години вършат ин-витро процеудири, само че без триумф. Единственият късмет да имат дете е изкуствено оплождане с донорска яйцеклетка.
Ангелина Пашалийска: Надяваме се, че най-малко следващата година ще се получи. До една година. Ние подадохме документи август месец. Това е нашия късмет да имаме бебе.
Ангелина има вяра, че яйцеклетката, дарена от непозната жена, ще сбъдне най-голямата ѝ фантазия и ще осмисли живота на фамилията ѝ. У нас от началото на годината репродуктивен материал са дарили към 600 дами. Валя е била донор 3 пъти.
Валя Попова - донор: Дава ти едно духовно успокоение. Нещо, което знаеш, че си могъл да направиш - направил си и си си траял по пътя, само че знаеш, че там някъде някой е благополучен с помощта на теб.
Според лекарите хората с репродуктивни проблеми у нас се усилват и са все по-млади.
Д-р Стела Чапанова - акушер-гинеколог: Можем да вземем някакви ограничения - да си създадем профилактични прегледи. Жените да замислят зачеване на възраст по-малка от 40 години. Ако има някакъв проблем да се обръщат към съотвените експерти.
От донорски яйцеклетки и сперматозоиди се нуждаят над 50 000 двойки в страната. Дарителите обаче са малко.

Дамите могат да станат донори, в случай че са до 34 години и са родили най-малко едно дете. При мъжете възрастово ограничаване няма.
Д-р Стела Чапанова - акушер-гинеколог: При дамата е малко по-сложно, тъй като е обвързвано с процедура за събиране на яйцеклектите, отколото при мъжа.
По данни на Агецнията по трансплантации през тази година са направени над 1100 ин-витро процедури с донорски репродуктивен материал. Заради остаряла разпоредба на здравното министерство и дефицита на донори процедурите се заплащат от пациентите, обясниха от фондация " Майки за донорството ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР