Над 14 тона имитиращи млечни продукти са произведени у нас

...
Над 14 тона имитиращи млечни продукти са произведени у нас
Коментари Харесай

Спазват ли търговците наредбата за разделяне на имитациите от истинските млечни продукти

Над 14 тона имитиращи млечни артикули са създадени у нас единствено през 2017 година Колко от това количество сме си купили, без даже да подозираме, не е ясно. Досега търговците не бяха длъжни да разделят същинските от имитиращите млечни артикули, само че разпоредба от тази седмица трансформира картината.

"Новото място на имитиращите артикули е на независими щандове, отделени от млечните артикули, надписани с ясно забележими надписи "имитиращи артикули ". Трябва да бъдат, с изключение на авансово опаковани, и наименовани по този начин, че да не съдържат в себе си думата "млечен ", сподели в "Събуди се " по Нова телевизия доктор Александрина Борисова, шеф "Контрол на храните " в БАБХ.

Проверка на Нова телевизия със скрита камера обаче откри, че в някои магазини имитациите към момента разделят една витрина с млечните артикули. Има търговци, които не утвърждават новите правила, а други даже не са чували за тях.

Освен че към този момент не могат да се продават в по този начин нареченото насипно положение, етикетите на имитациите би трябвало да показват коя е съставката-заместител на млечната, както и какво е нейното количество.

"За производителите е значимо дотолкоз, доколкото тези артикули се явяват един тип нелоялна конкуренция. Те имат идентична конструкция и визия и по този метод артикули, които не са млечни, се продават като такива ", съобщи пред Нова телевизия Семион Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Производителите на млечни артикули у нас са 236, споделят от Асоциацията на млекопреработвателите. За разлика от търговците на имитиращи артикули, производителите на млечни и техните представители приветстват новата разпоредба.

Спазва ли се тя, Агенцията по безопосност на храните към този момент ревизира.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР