Над 14,9 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за

...
Над 14,9 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за
Коментари Харесай

За 6 месеца НАП събра близо 15 милиарда лева

Над 14,9 милиарда лв. са постъпленията в Националната организация за приходите през първата половина на 2022 година, което е с 1,6 милиарда лева повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, сочат данните на Национална агенция за приходите.

До края на юни приходите за централен бюджет са близо 8,2 милиарда лв., като данъкът върху приходите на физически лица е съвсем 2,2 милиарда лева.; 1,7 милиарда лева е корпоративният налог и повече от 4 милиарда лева - Данък добавена стойност.

Приходите от осигурителни вноски към 30 юни са към 6,3 милиарда лева, включително над 3,7 милиарда лева са за държавно публично обезпечаване, 1,6 милиарда лева - за здравноосигурителни вноски, и 920 млн. лв. за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване.

Най-висок е растежът на постъпленията при корпоративен налог - 38 на 100. Приходите от налог върху приходите на физическите лица се усилват с близо 8 на 100, а осигурителните вноски порастват стабилно с над 12 на 100 по отношение на същия интервал на предходната година, допълват от Национална агенция за приходите.

" Отличните резултати, които отчитаме, се дължат както на партньорския метод от страна на Национална агенция за приходите към бизнеса и жителите, по този начин и на тяхното добросъвестно държание. Удовлетворени сме от обстоятелството, че за следващ път следим нарастване на доброволното обявление и заплащане от страна на данъкоплатците. Уверени сме, че с тези темпове растежът на приходите през 2022 година ще надмине упованията ни ", сподели изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов във връзка следващия рекорден растеж в приходите.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР