Над 14 000 ученици в 150 училища от цялата страна

...
Над 14 000 ученици в 150 училища от цялата страна
Коментари Харесай

Над 14 хил. ученици в страната се обучават в паралелки по изкуство

Над 14 000 възпитаници в 150 учебни заведения от цялата страна се образоват в професионални паралелки в направление „ Изкуства “ и профилирани паралелки с профил „ Музика “ и „ Изобразително изкуство “. С тях работят 701 учители по музика, хореография – български и съвременни танци, корепетиция и изобразително изкуство. Това сподели министърът на образованието и науката проф. по време на откриването на конгрес „ Образование-изкуства: вероятности за развиване “, проведен от 140. СУ „ Иван Богоров “.

По думите му още десетки хиляди деца се включват в занимания по ползи, в групи, образувани по европейски планове, както и по национални стратегии като „ Заедно в изкуствата и в спорта “ на МОН.

Все повече се регистрира ролята на заниманията с изкуства за приобщаване на децата към учебната среда, а също и на техните родители, които виждат развиването на децата си, акцентира министърът.



Той обърна внимание и на разнообразни подходи за интегрирано образование, при които посредством изкуството децата се образоват в общообразователни предмети. Сред тези образци е преподаването на математика посредством танц и други

България също има своите обичаи и положителни практики в тази посока и ние би трябвало да ги надграждаме, само че и да ги разпространяваме пред света. Особено значими са изкуствата в учебно заведение за приобщаването на децата със специфични просветителни потребности, които имат своите гении, умения и те би трябвало да бъдат подкрепени и развивани, сподели проф. Цоков.

Той поздрави и екипа на учебното заведение, който поредно работи в тази посока и през днешния ден имат 115 възпитаници със специфични просветителни потребности.

„ Заслужавате да бъдете поздравени и тъй като работите за развиване на гениите и дарбите, а личностното развиване в действителност е най-важната цел за образованието “, добави още проф.. Той заяви и че възпитаници от 140. СУ „ Иван Богоров “ ще бъдат посетители на министерството и участници в самодейността „ Открита класна стая в МОН “.

В събитието присъединяване взеха ръководителят на СБУ Янка Такева, ръководителят на Съюза на ръководителите в системата на националната култура Диян Стаматов и други



Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР