Над 14 000 нарушения, свързани със заплащането на труда от

...
Над 14 000 нарушения, свързани със заплащането на труда от
Коментари Харесай

14 000 нарушения при изплащане на заплати за 7 месеца

Над 14 000 нарушавания, свързани със заплащането на труда от работодателите, са открили от Инспекцията по труда за първите 7 месеца на годината. От тях близо 3000 се отнасят до задължението на работодателя за начисляване и заплащане на трудовите хонорари. След намесата на инспекторите по труда са изплатени съвсем 2,6 млн. лева на чиновниците. Общо 66 940 са откритите нарушавания по трудовите правни отношения от началото на годината.
Инспекцията по труда стартира засилени инспекции за гарантиране изплащането на заплатите на служащите и чиновниците. Във фокуса на акцията попадат работодатели, за които в предишни инспекции е открито, че бавят изплащането на трудовите хонорари. Цели се и ограничение на недекларирания труд. Освен работата без трудов контракт, ще се следи и за нарушавания, свързани със заплащането на труда, по работното време, отпуските и други.
От инспекцията показват, че нарушаванията, свързани със забавени хонорари и компенсации, са съображение за премахване на участници от публични поръчки. Предвижда се обаче те да бъдат отстранени, откакто дължимите суми бъдат изплатени на служащите и чиновниците. След представянето на доказателства за изплащането им участникът в публичната поръчка може да получи уверение за липса на нарушавания.
От 2018 година Инспекцията по труда е получила пълномощие да стартира произвеждане по неплатежоспособност на работодатели, които бавят възнагражденията за повече от два месеца на най-малко 1/3 от служащите и чиновниците. В тези случаи се подават искови молби към съда, с цел да може служащите и чиновниците да се извърнат към Фонда за обезпечени вземания.
От началото на тази година инспекцията е подала 12 искови молби за иницииране на производства по неплатежоспособност. По три от делата е намерено произвеждане, две от сдруженията са оповестени в неплатежоспособност, а една искова молба е оттеглена, защото работодателят е платил заплатите на чиновниците си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР