Над 136 млн. лв. ще бъдат отпуснати по линия на

...
Над 136 млн. лв. ще бъдат отпуснати по линия на
Коментари Харесай

Български фирми ще получат 136 млн. лв. за енергийната ефективност

Над 136 млн. лева ще бъдат отпуснати по линия на процедура за енергийна успеваемост на предприятията, посредством инструмента React-EU. Тази мярка ще разреши на българските компании да подобрят енергийната си успеваемост и да понижат сметките си за ток, което е доста значимо в актуалната обстановка, съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер на брифинг в София.

От 25 000 лева до 150 000 лева безплатна помощ могат да получат микро, дребните и междинни предприятия от бранша на преработващата индустрия за понижаване на разноските си за електрическа енергия, природен газ, течни горива или за други енергоносители. Средствата са по нова мярка, която ще се извършва по оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК), която се управлява от Министерството на нововъведенията и растежа.

Средствата могат да се употребяват за покупка на енергоспестяващи дълготрайни активи - машини, уреди и съвременни системи, както и да се правят строително-монтажни работи, изясни Лорер.

Още 41 млн. лева ще бъдат изплатени и по процедурата за Covid помощи на компаниите за така наречен огромни дребни компании, сподели министърът на нововъведенията.

Той заяви, че се работи и по първата стратегия за поддръжка на предприятията в границите на Плана за възобновяване и резистентност.

" До края на юни, началото на юли се чака да започва и първата грантова процедура по нея за софтуерна рационализация на предприятията с безплатно финансиране за близо 260 млн. лева ", сподели Лорер.

Така европейските средства, които ще бъдат вложени в развиването на стопанската система по ОПИК и Плана за възобновяване и резистентност, в идващите няколко месеца ще станат общо към 450 млн. лева, добави министърът.

Схемата енергийна успеваемост

Финансиране по оповестената във вторник процедура за енергийна успеваемост могат да получат юридически лица и еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон и по Закона за кооперациите.

Задължително изискване, с цел да могат да аплайват, е да са завършили финансовите 2018 година, 2019 година и 2020 година

Подаването на документите ще става напълно онлайн - с електронен автограф в системата ИСУН 2020.

Документи ще се одобряват от 10 часа на 3 май до 16:30 часа на 23 май 2022 година

Така компаниите ще имат 11 работни дни преди началната дата за подготовка на плановите си оферти, уточни заместник-министърът на нововъведенията и растежа Карина Ангелиева.

Всички подадени планове ще бъдат прегледани и оценени. Средства ще се изплащат на утвърдените по реда на постъпване им и до привършване на плануваното финансиране.

Проектите за енергийната успеваемост би трябвало да бъдат приключени в период до 10 месеца след сключването на контракта с оперативната стратегия.

Фирмите от преработващата индустрия са измежду най-засегнатите от нарастването на цените на електрическата енергия и енергоносителите.

В същото време вложенията в бранша ще имат висока добавена стойност за стопанската система на страната през идващите години.

Новата мярка не е за ликвидна поддръжка, а цели да подтиква повече предприятия да усъвършенстват средата, работния и индустриалния развой и да усъвършенстват разноските си. Затова е заложено условие за 50% лично присъединяване, изясни Карина Ангелиева.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР