Над 134 милиона инцидента се случват всяка година в болниците

...
Над 134 милиона инцидента се случват всяка година в болниците
Коментари Харесай

Над 134 млн. инцидента се случват всяка година в болниците по света

Над 134 милиона случая се случват всяка година в лечебните заведения по света и в страните с невисок и междинен приход . Такива неподходящи събития способстват за 2.6 млн. смъртни случая годишно .

Данните показа доцент Михаил Околийски, специалист в офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България, на полемика в СБАЛАГ " Майчин дом " сред пациентските организации и здравни специалисти на тематика " Да приказваме за сигурността на пациента ".

По думите на доцент Околийски се следят доста проблеми , свързани с морбили, с рисковите фактори , изключително тютюнопушенето, алкохола и затлъстяването, с които България не се оправя доста добре. Според него постоянно има риск да се случи нещо, само че подобен риск може да бъде минимализиран .
 ВМА ще образова хирурзи от Югоизточна Европа
ВМА ще образова хирурзи от Югоизточна Европа

Участниците ще бъдат от Словения и Босна и Херцеговина

Проблемите и провокациите в опазването на здравето стават все по- съществени , тъй като опазването на здравето става все по-сложно, следят се от ден на ден нови лекарства , усилва се икономическото задължение върху здравните системи , което постоянно слага опазването на здравето в режим на претоварване , посочи доцент Околийски.

" Нашите здравни експерти, лекари и медицински сестри страдат от професионално натоварване и поемането на от ден на ден и повече задължения води до повече проблеми. Неочакваните и тежки събития може да настъпят във всякаква конюнктура, в която се дават здравни грижи - първична, вторична и третична здравна помощ във всяко едно болнично заведение.

Целите на Световния ден за сигурност на пациенти са повишение на осведомеността , обезпечаване на разнообразни процедури и гаранции , основаване и поддържане на мониторинг , обезпечаване на съответна информация , основаване на съответни процедури за търсене на отговорност при нарушение правото на сигурност, основаване на подобаваща просвета и среда , в която пациентите не се тормозят да споделят своите терзания , включване на пациентите и техните гледни точки в основаването на насоки, закони и политики.

На Световния ден за сигурност на пациента във всички градове по света ще бъдат осветени основни забележителности в оранжев цвят.

От своя страна Весела Вучкова, основен специалист Европейска съгласуваност и интернационално съдействие към Министерство на здравеопазването (МЗ), разяснява, че поставената тематика е в синхрон с националните цели, съгласно които сигурността на пациента е преди всичко . Според нея въпросите за сигурността на пациента са значими на национално, районно и локално ниво. Насърчаването на културата на сигурността на пациентите във всички сфери на опазването на здравето е обвързвано с възстановяване на здравните грижи и услуги , както и тясното съдействие межди държавните, частните, общинските институции и другите пациентски организации, изясни Вучкова.

Целта на полемиката е реализиране на благоприятни условия за по-добро съдействие в интерес на хората за запазване на човешкото здраве и обективен достъп на всички хора до качеството опазване на здравето .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР