Над 1300 души подадоха данъчни декларации в първия ден -

...
Над 1300 души подадоха данъчни декларации в първия ден -
Коментари Харесай

Над 1300 души подадоха данъчни декларации в първия ден - 10 януари

Над 1300 души подадоха данъчни заявления в първия ден - 10 януари, от данъчната акция през 2023 година за приходите от миналата година. Това оповестиха от Национална агенция за приходите.

Почти 700 души са подали заявления през интернет.

Предвидените в закона данъчни облекчения се изплащат в едномесечен период. Условие за отстъпки е данъкоплатците да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване.

От Национална агенция за приходите поучават преди да слагат искане за данъчно облекчение, хората да ревизират с личен идентификационен код (ПИК) дали нямат отговорности. В взаимозависимост от облагаемите приходи на родителите за предходната година, фамилиите ще получат до 600 лева данъчна отстъпка за едно дете, до 1200 лева за две и до 1800 лева за три и повече деца. За развъждане на дете с увреждания данъчната отстъпка е до 1 200 лева

За ремонт на жилището може да се получи данъчна отстъпка до 2000 лева, само че би трябвало да имате документи, които демонстрират, че сте употребили лицензирани майстори.

Има отстъпка за младите фамилии, взели ипотечен заем за дом по първите 100 000 лева дружно с лихвите. Условието е да са разписали, единият от съпрузите да е по-млад от 35-години, това да е единственото им жилище.

Друго облекчение, от което могат да се възползват данъкоплатците, е за понижена продуктивност. То е за лица с 50 и над 50% неработоспособност и им дава опция да понижат данъчната си основа със 7920 лева

Ако имате в допълнение непринудено обезпечаване или застраховка „ Живот ”, също може да получите данъчно облекчение.

Данъкоплатците, които през годината закупуват застрахователен стаж при пенсиониране също могат да понижат данъчната основа с размера на направените вноски.

Хората, които са създали дарения, да вземем за пример на лечебни заведения, обществени домове, БЧК, за просвета и други, имат опция да понижат данъчната си основа с общо до 65%.Те би трябвало да приложат и документи, които демонстрират, че дарението е получено и документи, удостоверяващи статута на лицето, което получава дарението.

Условията за данъчните облекчения са разказани в уеб страницата на Национална агенция за приходите и Facebook страницата на ведомството. Консултация може да се направи на телефони: 0700 18 700 и 02 9859 6801, както и на имейл [email protected].
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР