Над 130 хиляди души излязоха по улиците на градовете и

...
Над 130 хиляди души излязоха по улиците на градовете и
Коментари Харесай

Съсипвал райски острови: 130 000 местни протестираха срещу туризма

Над 130 хиляди души излязоха по улиците на градовете и селата в осемте острова от Канарския архипелаг с искане да се ограничи всеобщия туризъм, който унищожава родните им места. Под лозунга " Канарските острови имат граница “ те желаеха и въвеждането на екоданък и контролиране на покупките на жилища от чужденци.

Туризмът съставлява 35% от брутния вътрешен артикул на Канарските острови и близо 40% от заетостта и все пак локалните поданици настояват, че не усещат да живеят по-добре при непрекъснато растящия брой външни гости, даже напротив-островите се замърсяват, водата се изчерпва, а жилищата нарастват стремглаво. Според тях би трябвало да се наложи мораториум върху градежите на нови хотелски комплекси и издаването на туристически лицензи на частни парцели, с цел да се ограничи всеобщия туризъм, който " унищожава островите ". " Липсва ми земята, която познавах ", " Къде са парите от туризма? " и " Спасете младежта от иго " бяха единствено част от плакатите, които протестиращите в Тенерифе носеха.

Към тях по-късно бяха добавени и две великански марионетки с лицата на районния министър председател Фернандо Клавихо и ръководителя на асоциацията на работодателите в хотелите Хорхе Марихал, които присъстващите упрекнаха в персонално обогатяване от развиването на туризма. Според тях е време моделът да се промени и " Канарските острови да се върнат на жителите им ", написа БНР.

Демонстрации в тяхна поддръжка имаше и в други градове на Испания като Мадрид, Барселона, Малага, Гранада и Палма де Майорка, както и в чужбина- Берлин, Лондон и Брюксел. Канарците, живеещи отвън островите повториха тезата, че всеобщият туризъм " прогонва локалното население ", само че обърнаха внимание и на високите равнища на беднотия, ниските заплати, ескалацията на цените на наемите и жилищата, както и на естествените бедствия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР