Над 130 души от 45 държави ще участват в Световния

...
Над 130 души от 45 държави ще участват в Световния
Коментари Харесай

В София започва пореден световен форум на младите руснаци

Над 130 души от 45 страни ще вземат участие в Световния юношески конгрес на съветските съотечественици в София и първите делегати към този момент идват, заяви ТАСС. Марина Дадикозян, ръководител на организационния комитет, споделя още за организацията, че девизът на петото сходно събитие е " Младежта строи бъдещето "

Според нея това ще е най-мащабното интернационално събитие за родени и живеещи в чужбина руснаци на възраст сред 18 и 35 години. То се открива в събота в Парк-хотел " Москва " и ще продължи до 1 октомври.

Организатори са Координационният съвет на съветските съотечественици в България, федерацията " Съюз на съотечествениците " и националното съдружие " Заедно с Русия ". Подкрепа оказват съветската държавна комисия за проблемите на сънародниците зад граница, департаментът за работа със съотечествениците в чужбина към външното министерство в Москва, съветското посолство в София, фондация " Руский мир ", представителството на " Газпром износ " в България и други

Програмата планува кръгли маси, работни съвещания, полемики, тренинг, мастойрски класове, делова игра " Проектогенерация ". Темите включват задачите и дилемите на бъдещото развиване на младежките организации на руснаците в чужбина, запазване на историческата памет, подсилване връзките с историческата татковина, отбрана правата на сънародниците зад граница, разширение на рускоезичното пространство, разпространение на съветската просвета и обучение, подготовка за празнуване на 75-а годишнина от Победата над нацистка Германия и други

Форумът се организира от 2010 година, а от 2015 година с решение на съветска държавна комисия е разгласен з асветовен. Досега в него са взели участие над 1500 души от повече от 80 страни, настояват уредниците. За присъединяване идват съветски сенатори, дипломати и представители на 5 региона на Русия.

 В София стартира следващ международен конгрес на младите руснаци
© facebook.com/RKIC.Sofia

Това е единствено едно от сходните събития в България и региона през последните седмици. В края на август в Китен имаше Международен форум-фестивал на младежта " Ние сме за мир по целия свят " с към 200 участници от Русия и чужбина. Неговите тематики и детайли бяха сходни с тези на идния софийски конгрес, само че имаше и " стратегически сесии, експертни оценки за образуване на светогледа. В разнообразни години лектори и учащи са били съветски и интернационалните експерти, ръководители на държавни и парламентарни органи на Русия, представители на съветски министерства и други След това още веднъж в Китен бе VIII Международен фестивал " Приятели, прелестен е нашият съюз! " със студенти от 22 страни.

В средата на септември през страната мина дребен мотопоход на Международния автомотопробег " Миротворци 2019 " с присъединяване на организации измежду които софийското отделение на рокерския клуб " Нощни вълци ", Мотообединение " Мотобратия во Христе ", фондация " Балкански център ".

Веднага по-късно на 25-26 септември в Белград по самодейност на съветското придвижване " Безсмъртния полк на Русия " се организира първата Международна конференция " Паметта на спечелилите ", на която бяха поканени над 100 уредници на сходни шествия от 55 страни.

 В София стартира следващ международен конгрес на младите руснаци
© facebook.com/RKIC.Sofia
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР