Над 13,5 млрд. лева са нужни към момента, за да

...
Над 13,5 млрд. лева са нужни към момента, за да
Коментари Харесай

Трябват ни 13,5 млрд. лева, за да се напаснем към евродирективите за водите

Над 13,5 милиарда лв. са нужни все още, с цел да се реализира наложителното сходство с европейските наставления в региона на питейните и отпадъчните води в страната. България не разполага с тези средства и се чака финансиране от еврофондовете. Това сподели вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов.

Министерството е образувало междуведомствена работна група, която да приготви план на нов Закон за ВиК, с който да се уреди политиката за развиване на бранша, собствеността на ВиК системите и оборудванията, дейностите и отговорностите на притежателите на обществена ВиК инфраструктура, сподели министърът. Той посочи, че в концепцията на новия проектозакон се залага ВиК инфраструктурата да е обществена благосъстоятелност. В една административна област ВиК услугите да се дават единствено от един ВиК оператор. По този метод за първи път посредством закон ще се сътвори законово обвързване всички оператори да са в една консолидирана общественост, съобщи министърът.

В концепцията на проектозакона се планува също и понижаване на регулаторната тежест, ВиК услугите да се дават от обществени предприятия, опазване на обществената търпимост на цената на ВиК услугите, само че да се промени структурата на цените, сподели министърът.

Липсата на консолидация на територията на дадена област лишава всички общини от региона от приемане на достъп до средствата от еврофондовете, подсети министърът. Той заяви, че в този момент 22 от административните области към този момент са консолидирани и в тях се проектира и строи с финансиране от Европейски Съюз. Поради отвод от консолидация на 17 от общо 265 общини в шест административни области - Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик и Разград, ВиК услугите се дават от повече от един оператор и тези области нямат достъп до еврофинансиране. Седемнадесетте общини са: Кресна, Сандански, Сапарева баня, Берковица, Троян, Пещера, Ракитово, Велинград, Сърница, Брацигово, Батак, Исперих и Самуил, които не вземат решения за влизане в регионалните асоциации по ВиК, както и общините: Дупница, Петрич, Панагюрище, Стрелча, които, след взето сходно решение, след това са дали своят вот отвод, изясни министърът.

В отговор на различен депутатски въпрос министър Караджов удостовери, че тунелът под Шипка ще се строи. Той е на фаза подписване на контракт, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР