Над 129 хиляди килограма райски газ е внесла България от

...
Над 129 хиляди килограма райски газ е внесла България от
Коментари Харесай

Асен Василев: Внесли сме над 129 000 кг. райски газ от трети страни през 2023 г.

Над 129 хиляди кг божествен газ е внесла България от трети страни през 2023 година Това оповестява министърът на финансите Асен Василев. Данните за вноса са от 1 януари до 31 декември м.г. Стойността на импортирания божествен газ е 407 559 лв..

През септември предходната година депутатите в Народното събрание взеха решение райският газ да се продава и употребява единствено за производството на храни. Това стана с промени в Закона за храните, които имаха за цел да се забрани продажбите и потреблението на божествен газ в заведенията. През лятото на 2022 година беше въведена възбрана за продажбата на божествен газ на деца, само че все пак субстанцията продължава да се продава незаконно, изключително в нощните заведения.

Освен това се не разрешава използването на божествен газ на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, учебните заведения, ученическите общежития и местата, където се дават обществени услуги за деца, площадките за игра, на които са проведени мероприятия за деца и възпитаници, както и в закритите публични места.

С измененията в Закона предходната есен, депутатите одобриха бизнес операторите с храни да означават използването на диазотен оксид като добавка в храните в софтуерната документи. Нарушителите заплащат наказания, като този, който допусне в ръководен от него обект продажбата на божествен газ, с изключение на за производството на храни, ще бъде глобен от 800 до 1500 лева, а при наново осъществяване на същото нарушаване - от 1500 до 3000 лева На бизнес оператор, който наруши закона, се постанова санкция или имуществена глоба в размер от 3000 до 6000 лева, а при наново осъществяване на същото нарушаване - от 5000 до 12 000 лева

С измененията бе неразрешена и използването на божествен газ на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, учебните заведения, ученическите общежития и местата, където се дават обществени услуги за деца, площадките за игра, на които са проведени мероприятия за деца и възпитаници, както и в закритите публични места.

В хранителната промишленост така наречен божествен газ се употребява като пропелент при някои типове аерозолни контейнери – най-често бита сметана.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР