Над 1200 души са се регистрирали в бюрата по труда

...
Над 1200 души са се регистрирали в бюрата по труда
Коментари Харесай

АИКБ: Държавата може да помогне, като не пречи

Над 1200 души са се записали в бюрата по труда в София единствено за 1 седмица, а за миналите 7 дни работа са съумели да си намерят 320 безработни. Как да преодолеем почналата икономическа рецесия и да запазим хилядите работни места?

Държавата към този момент показа своя проект, който включва познатата формула 60/40, както и 4 милиарда лева за справяне с рецесията.

„ Ние постоянно споделяме, че страната най-добре може да помогне, като не пречи. Това важи в доста огромна степен и в този момент. Трябва да се оползотвори всякаква опция за икономическа интензивност и да се работи на най-много, където има работа. Товарните транспорти, изключително трансграничните, би трябвало да бъдат облекчени уверено, както и транспортът на хора “, сподели ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в предаването „ България заран “ по Bulgaria ON AIR .

Според него в мярката 60/40 е позволена неточност.

„ Трябва да бъде поправен и параграф 6, където явно е позволена неточност, тъй като прави тази мярка неизползваема. А мярката 60/40 е ориентирана към предприятия, които са спрели работа и се чака от тях да платят 40% заплати, 20% осигуровки, в това число налозите. Това не е 60 на 40, а е 20 на 80 “, сподели още той.

Велев уточни, че би трябвало да се усили пропускателната дарба на КПП-тата, с цел да не се ревизира всеки пети.

„ Защо да не оказва помощ и българската войска за увеличение на тази пропускателна опция, в това число и за товарните транспорти. Руската войска оказва помощ в Италия, ние се чудим дали българската войска може да помогне на българи “, съобщи още той.

Председателят на АИКБ добави, че са помогнали на предприятията, като са трансформирали организацията на работния си развой.

„ В уеб страницата на АИКБ сме разгласили рекомендации, правила, изискващи се документи от Агенцията по труда. Публикували сме по какъв начин и от кое място предприятията могат да се снабдят с защитни средства, маски, шлемове “, сподели още той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР