Над 1200 детски площадки в София не отговарят на изискванията

...
Над 1200 детски площадки в София не отговарят на изискванията
Коментари Харесай

Над 1200 детски площадки в София не са безопасни

Над 1200 детски площадки в София не дават отговор на условията за сигурност, написани в Наредба 1 от 2009 година на Министерство на регионалното развитие, а точно да бъдат категоризирани, да бъдат снабдени с избран брой пейки и оборудвани с ударопоглъщащи настилки, както и със уреди, които да нямат остри ръбове и да съставляват заплаха за малчуганите.

Това разяснява за БГНЕС Мая Цанева от Сдружение „ Безопасни детски площадки ”.

Според нея по-важното е, че до края на годината всички, над 1800 места за игра на територията на Столичната община би трябвало да дават отговор на условията, заложени в документа.

„ Реновирането на всички площадки надали ще стане до края на годината, което ще наложи ново отсрочване на крайния период. До момента от тази опция управляващите са се възползвали 2 или 3 пъти. Заложници на тези забавяния обаче са нашите деца, което е най-лошото ”, съобщи Цанева.

На доста места катерушките са се трансформирали в клопки поради изчезнали стъпала, счупени дъски и ръждясали пирони, изясни председателката на сдружението. Тя добави, че не са редки и случаите на пострадвания като сред тях има и по-драстични като сцепена глава, разпорена ръка, счупвания на ръце и крайници и даже черепно-мозъчни контузии. Според нея обаче картината като цяло се усъвършенства като се усилва броят на реновираните и новоизградени площадки и това излиза наяве от интерактивната карта на детските площадки в София, която била основана по т

яхно гледище преди близо две години.

„ Големият проблем е, че в квартали като „ Изток ”, „ Люлин ”, „ Младост ”, „ Гоце Делчев ” и други по времето на комунизма са строени площадки със уреди пред всеки блок. Сега статутът на огромна част от тях е неразбираем и те са оставени или на произвола на ориста, или са отстранени, тъй като са станали рискови за малчуганите ”, разяснява Цанева.

В София има над 1800 детски площадки. От тях за главен ремонт са 1173, които се стопанисват от Районната администрация и други 36 стопанисвани от Дирекция „ Зелена система ”. За непълен ремонт са още 190 площадки./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР