Над 1200 часа експертите наблюдавали небето през четири телескопа, за

...
Над 1200 часа експертите наблюдавали небето през четири телескопа, за
Коментари Харесай

Открита е най-далечната галактика

Над 1200 часа специалистите следили небето през четири телескопа, с цел да намерят " HD1 " - светещ обект, чийто " червен цвят изненадващо дава отговор на характерностите на вселена, ситуирана на 13.5 милиарда години ", изяснява нейният изобретател Юичи Харикане от Кралското астрономическо общество.

Допълнителни данни, събрани от обсерваторията " Алма " в Чили, удостоверяват: HD1 се намира на 100 милиона години по-далеч от GN-z11, до момента собственик на върха за най-далечната вселена.

Учените считат, че галактиката НD1 се е родила единствено 300 милиона години след Големия гърмеж. И светлината, която се излъчва от нея, би пътувала в продължение на 13,5 милиарда години, с цел да стигне до Земята.

За да дефинират възрастта ѝ, учените мерят аленото отместване на първичната му светлина. С разширението на Вселената пространството сред обектите се уголемява. И колкото повече се връщаме обратно в предишното, толкоз повече тези обекти са отдалечени и толкоз повече светлината им се разтяга, измествайки се към все по-червени дължини на вълната.

Изследването е оповестено в Astrophysical Journal. То продължава с галактическия телескоп " Джеймс Уеб " А, който има несравнима дарба да вижда доста далечните ъгли на Вселената.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР