Над 120 хиляди лв. от НЗОК са получили обвинените за

...
Над 120 хиляди лв. от НЗОК са получили обвинените за
Коментари Харесай

Разкриха как е действала престъпната схема на зъболекарите, източвали здравната каса

 Над 120 хиляди лева от НЗОК са получили упрекнатите за източване на касата зъболекари. Това сподели на брифинг административният началник на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова по отношение на обвиняванията за източване на Здравната каса от петима зъболекари, осведоми " Фокус “.

" Образувано е досъдебно произвеждане за документна машинация. То стартира по сигнал на Групово дело " Национална полиция “ след осъществена от тях инспекция. 5 настоящи стоматолози, дружно с 2 лица, техни помагачи, са представяли в НЗОК в интервала 2015-2018 документи, за осъществяване на дентални услуги на малолетни лица “, разясни прокурор Русинова. По думите й стоматолозите са получавали сумите от НЗОК през банковите си сметки.

" Установено е, че здравните книжки са на малолетни лица с адресна регистрация отвън София. Те не са посещавали кабинетите на стоматолозите. Техните родители също “, добави тя.

" Амбулаторните листове са оценени, над 1 200. Установено е, че те не са подписвани от родителите на малолетните лица, наличието не е попълвано от стоматолозите, това е осъществявано от един от техните помагачи “, добави прокурор Русинова.

По-голямата част от децата, с чиито здравни книжки е била източвана Здравната каса посредством даване на фиктивни стоматологични услуги, са били от малцинствата. Децата не са били от София. Това сподели ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова. Тя разяснява, че един помагачите работи в един от кабинетите, а вторият е поддържал софтуерната стратегия.

" Сумите, които са получени от тези стоматолози от НЗОК, са над 120 хиляди лева Кръгът на обвинените лица към този миг не е привършен. По делото са осъществени голям брой процесуални дейности и експертизи, вследствие на които ние повдигнахме обвиняване на тези лица “, уточни още Евгения Русинова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР