Над 120 души от Национална мрежа за децата (НМД) разработиха

...
Над 120 души от Национална мрежа за децата (НМД) разработиха
Коментари Харесай

От НМД поискаха достъп до безплатни лекарства за децата и неосигурените бременни

Над 120 души от Национална мрежа за децата (НМД) създадоха 60 предпочитани ограничения, които да станат част от Визията за фамилна политика 2030, оповестиха от организацията. Списъкът е резултат от експертни полемики, извършени в границите на Годишната среща на НМД сред 22-24 юни.

Над 100 организации от цялата страна, както и самостоятелни членове, участваха в тематични работни групи за детските политики в „ Здравеопазване “, „ Образование “, „ Семейство “ и „ Правосъдие “. В края на панелите бяха написани целите, за които Мрежата ще се застъпва в идните месеци и желае да види приложени в грижите за фамилиите и децата в България.

При здравните услуги се цели основаване на политики и стратегии за задържане и образование през целия живот на здравния и медицински персонал; достъп и съпровождане на дете до 12-годишна възраст в болнични заведения; да има психолог и обществен служащ във всяка болница (психологическата поддръжка и психологичното здраве са доста подценени в системата на детското здраве); достъп до безвъзмездни медикаменти за децата от 0 до 18 година и за бременни неосигурени дами.

В здравната профилактика би трябвало да се основат политики за ограничение на рекламата на хазарт и тютюневи изделия; потомство без тютюнев пушек до 2030 г.; повече кръвни проучвания по повече показатели; здравно обучение с съответни стандарти; повишение посредством информационни акции на здравната просвета на децата и родителите; актуализация на методологията за профилактични прегледи (настоящата е от 2003 г.); тактика за повишение на броя имунизирани деца, защото след COVID-19 се следи внезапен спад в доверието във имунизацията, в това число за наложителните ваксини, както и възобновяване на практиките на предродилна и патронажна грижа.

Организациите и самостоятелните членове участваха интензивно в Общото заседание на НМД, в което беше изработен обзор на достиженията на Мрежата за последната година и беше показан финансовия доклад на организацията. Документът е обществено наличен в уеб страницата на НМД.

Членовете на Мрежата гласоподаваха и новия Управителен съвет. С мандат за идващите три години в екипа влизат: Антоанета Иванова, ръководител, Сдружение „ Спина бифида и хидроцефалия-България “; Александрина Димитрова, Фондация “Сийдър ”; Гергана Ефремова, Фондация “Заедно в час ”; Росица Средкова, Сдружение “Инициатива за развиване - Кърджали взема решение ”; Росица Станиславова Богалинска - Петрова, Фондация за децата в риск по света; Николай Николов, Сдружение “Верният аставник ”. В Контролния съвет на НМД влиза Станимир Георгиев от Фондация “Конкордия България ”. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР