Над 120 български граждани, сред които европейски политици, професори, журналисти

...
Над 120 български граждани, сред които европейски политици, професори, журналисти
Коментари Харесай

Бареков събра над 120 професори, журналисти и студенти в Брюксел на конференция за корупцията и генезиса на фалшивите новини

Над 120 български жители, измежду които европейски политици, професори, публицисти и студенти, разискаха тематиката за корупцията и генезиса на подправените вести по време на конференция в Брюксел, проведена от евродепутата Николай Бареков и Групата на Европейските консерватори и реформисти. Като гост-лектори присъединяване в форума взеха зам.-председателят на Европейския парламент Ричард Чернецки, английският политик и зам.-председател на ЕКР Джефри ван Орден, европейският икономист и зам.-председател на ЕКР проф. Ханс-Олаф Хенкел и притежателят на една от най-известните европейски медии – EU Reporter Колин Стивънс.

В полемиката се включиха и десетки общественици и авторитетни медии. Сред тях бяха Пламен Грозданов, изпълнителен шеф на съдружие „ Съюз Произведено в България”, Димитър Чобанов, учител в Катедра „ Финанси “ в УНСС, Роман Василев, някогашен прокурор и други.

Фалшивите вести раждат корупция и корупцията ражда подправени вести, безапелационен е евродепутатът Николай Бареков. По думите му огромна част от медиите са се трансформирали в корупционен отряд. Като образец той уточни медийния кръг “Капитал”, където постоянно се засягат тематики, в които ясно прозират корпоративни ползи. В тази връзка евродепутатът означи, че е поканил на форума техни представители, в това число и съсобственика на „ Икономедиа” Иво Прокопиев, само че те не са поискали да се включат в дебата.



Като главен проблем Бареков уточни съществуването на “младо и неопитно” законодателство по тази тематика и означи, че всеки опит да се написа закон по тематиката среща корпоративен отпор. Той е безапелационен, че осен подхванатите законодателни ограничения за осветляването финансирането на медиите, би трябвало да се работи в посока на “криминализация на подправените новини”.

Зам.-председателят на Европейския парламент Ричард Чернецки означи, че това е един от най-важните семинари, провеждан в Екологичен потенциал през последната година, защото подправените вести са едно от най-големите провокации за гражданското общество и за демокрацията. „ Това не е проблем единствено в Европа, само че и в Съединени американски щати “, акцентира той.

По думите му казусът с подправените вести е обвързван с стопански ползи и с въздействието на олигарсите. Като образец той уточни Джордж Сорос, който по думите му желае да трансформира политическата и икономическа действителност. Чернецки е безапелационен, че най-важното за политиците, публицистите и партийните водачи е да се управляват от интереса на хората и гражданското общество, а не да употребяват медиите като инструмент за операция. „ Трябва да си сътрудничим, тъй като механизмите за операция са доста сходни в нашите страни “, сподели на край полският евродепутат.

Зам.-председателят на ЕКР Джефри ван Орден счита, че няма нужда от налагане на спомагателни ограничавания на медиите. Британският политик е безапелационен, че медиите сами би трябвало да постановат надзор върху себе си, а читателите сами да съумяват да разграничават истината от лъжата, четейки сериозно и аналитично.

Съдебната система и корупцията са съществени спънки за развиването на България, уточни той. „ Тези проблеми към момента остават значими за страната ви, в последния отчет от ноември предходната година се акцентира, че корупцията държи високи равнища “, акцентира Орден.

Фалшивите вести са в директна връзка с корупцията, а това води след себе си и стопански ползи, счита европейският икономист и зам.-председател на ЕКР проф. Ханс-Олаф Хенкел. По думите му, заради тази причина има съществуване на мощно ограничение на свободата на медиите. Проф. Хенкел разкри и, че немското държавно управление отхвърля да поеме отговорност във връзка с подправените вести. Според депутатите в Германия отговорността за подправените вести би трябвало да бъде на Google и Facebook и те да дават мнение подправена или не е една вест, описа немският евродепутат.

Като акцентира, че в Германия безпроблемно се построяват лифтови уреди и засяга абсурда с немския евродепутат Ска Келер, която пристигна в София и поддържа митингите в отбрана на Пирин, Бареков се обърна към Хенкел, отправяйки му въпроса дали е обикновено построяването на един въжен превоз да се трансформира в народен проблем и в идея на „ Зелените”.

В отговор зам.-председателят на ЕКР означи, че въпросната дама неслучайно не загатва, че в Германия има доста лифтове. Причината съгласно него се корени в това, че Германия постоянно желае да бъде честен първенец на света и да бъде страната с най-хубавата екологична политика. На край проф. Хенкел пожела в България да бъдат пуснати доста лифтове.

По време на изявлението си европейският икономист означи и, че уредникът на събитието евродепутатът Николай Бареков е „ отличен представител на България освен в нашата политическа група /ЕКР/, само че и в целия Европейския парламент”. „ За мен е извънредно наслаждение да работя с него”, акцентира той.

Собственикът на Eu Reporter Колин Стивънс пък е уверен, че точно подправените вести са повлияли на Брекзит. Той се обърна към публицистите, присъстващите в залата, и съобщи, че самите те би трябвало да поемат отговорност и самодейност в отсяването на същинските от подправените вести.

Изпълнителният шеф на съдружие „ Съюз Произведено в България” Пламен Грозданов пък разгласи, че преди месец екип от адвокати са анализирали практиката в три европейски страни за опциите бизнесът да отбрани активността си при положение, че е предмет на недобросъвестна офанзива. Включените страни са били Германия, Франция и Англия. В резултат на това изследване излиза наяве, че съществуват механизми, с които компании, станали жертви на такива офанзива, могат да се защитят.

Според Грозданов наложеният стандарт в нашата законодателна процедура следва да бъде изменен според интернационалните трендове и в българското законодателство категорично да бъде организиран общия въпрос юридически лица да могат да претърпяват неимуществени вреди и да получат съответното обезщетение.

Какви си икономическите резултати от разпространяването на подправените вести разкри преподавателят в Катедра „ Финанси “ на УНСС Димитър Чобанов. Пред участниците в конференцията той показа презентация, от която стана ясно, че това са по-ниско ползване, по-ниски български и задгранични вложения, по-нисък кредитен рейтинг за страната и по-ниско финансиране от чужбина.

Бившият прокурор Роман Василев разкри каква е връзката сред политическата корупция и подправените вести. Той е безапелационен, че има симбиоза сред двете феномени и, че медиите, които създават подправени вести, се финансират с „ мръсни пари “. Като причина за невъзможността страната ни да се пребори с тези по този начин публично значими проблеми Василев също уточни неналичието на съответно законодателство в тази област.

Има съществуване на симбиоза сред корупцията и подправените вести, безапелационен е притежателят на вестник „ Телеграф “ Васил Захариев. Като образец той уточни двама издатели на територията на България, които са подсъдими. „ Те са членове на Съюза на издателите у нас – господин Иво Прокопиев, съсобственик на „ Икономедия “, който е със запор от КОНПИ в размер на 100 млн. евро, и господин Огнян Донев, притежател на интернет медията „ Клуб Z”, който пък е обвиняем за укриване на налози в размер на 31 млн. лева По думите му, забавен феномен у нас е, че подправени нови се създават и от сътрудници на Държавна сигурност. „ Съгласен съм с Бареков, че би трябвало да има нови правила за секване на подправените вести “, сподели в умозаключение Захариев.

Според изпълнителния шеф на „ Канал 3 “ Ива Стоянова медиите са „ оръжие “ на всички места по света. Като главен проблем тя уточни обстоятелството, че публицистите през днешния ден, създавайки вест, не излизат със личните си имена и лица. Стоянова поддържа тезата на Бареков и Захариев, че е неприемливо подсъдими и олигарси да бъдат издатели на онлайн и печатни издания.

Поради засиления интерес и множеството поръчки за изявления по тематиката, на край евродепутатът Николай Бареков разгласи, че форматът ще продължи началото на лятото в Страсбург.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР