Над 12% отричат съществуването на вируса В края на ноември

...
Над 12% отричат съществуването на вируса В края на ноември
Коментари Харесай

Българите не са наясно с ваксината срещу COVID-19

Над 12% отхвърлят съществуването на вируса

В края на ноември „ Барометър България “ организира стандартизирано телефонно изявление, в което изследва публичните настройки към присъствено или отдалечено образование на учениците, отношението към бъдеща ваксина против ковид, както и електоралните настройки на интервюираните. В усложнената епидемиологична конюнктура мненията на респондентите към наличието на учениците в учебно заведение е поляризирано, а преобладаващата част от интервюираните се опасяват от имунизиране. Активната политика на Вътрешна македонска революционна организация при ветото против Република Северна Македония затвърждава позициите им и трансформира Патриотите в главен конкурент на Движение за права и свободи за трета политическа мощ.

Одобрявате ли прекратяването на присъственото образование в учебните заведения?
При все по-усложнената пандемична конюнктура и на прага на нови строги ограничения, мненията в обществеността дали и при какви условия би трябвало да бъде прекратено присъственото образование в учебните заведения са много спорни. 39% от интервюираните поддържат концепцията за отдалечено образование до преодоляване на разпространяването на COVID-19. За напълно присъствено образование са 19,5%, а 26,2% поддържат компромисен вид, при който учениците от начален стадий ще останат в учебните заведения. Прави усещане и възрастовото разделяне на мненията – за затваряне на учебните заведения са по-възрастните, които по принцип са в по-рискови групи или са по-загрижени за своето и здравето на околните си. По-младите интервюирани, които с изключение на здравните, регистрират и просветителните последици за децата и икономическите за родителите на най-малките, принудени да останат у дома, са или изрично срещу прекратяване на присъственото образование, или са по-скоро склонни на компромис с отдалечено образование единствено на горните стадии. 15,3% от интервюираните нямат мнение по въпроса.

Ще се ваксинирате ли непринудено против COVID-19?

След като в последните дни фармацевтичните компании оповестиха обнадеждаващи данни за сполучлива ваксина против COVID-19, запитахме нашите респонденти до каква степен са склонни да се имунизират. В отговорите доминират предпазливостта и даже страха. Едва 22% от запитаните са безапелационни, че ще сложат ваксина, до момента в който 32,9% избират да изчакат, до момента в който се уверят в резултата й и неналичието на странични резултати. 28,9% биха се отказали поради боязън от самата ваксина. 12,2% пък въобще отхвърлят съществуването на ковид. Много дребен е делът на тези, които нямат мнение – единствено 4%.
Причините за разнопосочните отзиви евентуално са в неналичието на информация за резултатите от имунизациите на този ранен стадий.








Ако през днешния ден се организират парламентарни избори, за коя политическа мощ бихте дали своят вот?
В края на ноември и на ръба на затягащи се противоепидемични ограничения утвърждението към ГЕРБ не търпи забележителна динамичност и партията остава водеща политическа мощ (20,1%). Българска социалистическа партия остават на второ място с 12,5%, като разчитат на поддръжката най-вече на твърдия си електорат, а опитите им да блокират работата на Народното събрание и приемането на бюджета за идната година, като не влизат в пленарната зала, не им печели утвърждение и не притегля нови гласоподаватели. Не им оказва помощ и гневната им опозиция против отдалечената работа на депутатите и гласуването на закони от Народното събрание по електронен път при изискване, че неведнъж са заявявали поддръжката си за електронно гласоподаване при осъществяване на избори. Движение за права и свободи събират 7,9% със своя обичаен електорат. Твърдата и ясна позиция за отстояване на българщината в Македония укрепи позициите на Вътрешна македонска революционна организация. Освен обичайно твърдото си изборно ядро Патриотите получават и поддръжката на периферни гласоподаватели и по този метод стават конкурент на Движение за права и свободи за третото място. Заявка да гласоподават за Оперативна програма дават 7,6% от гласоподавателите. Да не забравяме, че на президентските избори за ръководителя на партията Красимир Каракачанов гласоподаваха 15% или към 600 000 гласоподаватели. Партията на Слави Трифонов „ ИТН " задържа равнищата си на утвърждение без смяна, същото се отнася и за Демократична България, които остават в границите на твърдия си електорат от десни гласоподаватели от огромни градове. 30,9% декларират, че няма да гласоподават, а 9,1% от интервюираните се двоумят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР