Над 12,2 млн. евро ще бъдат ще бъдат предоставени за

...
Над 12,2 млн. евро ще бъдат ще бъдат предоставени за
Коментари Харесай

Отпускат 12 млн. евро за малкия и среден бизнес в пограничния регион с Гърция

Над 12,2 млн. евро ще бъдат ще бъдат предоставени за развиване на дребните и междинните предприятия в пограничните региони на България и Гърция, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройство.

В рамките на поканата за набиране на планови оферти, оповестена преди близо година, са били получени 55 плана - 36 от тях дават отговор на изискванията и са утвърдени да получат финансиране. Стойността на обособените планове е сред 300 000 и 600 000 евро, от които 65 % дотация и 35 на 100 - личен принос на претендентите. Така, със личното финансиране на организациите, общата сума на плановете ще доближи близо 19 млн. евро. Първоначално оповестеният бюджет на поканата възлизаше на 10 млн. евро.

От българска страна вземат участие единствено дребни и междинни предприятия, регистрирани в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. Финансирани са планове на компании в региона на производството на хранителни артикули, тъкани, компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули, строителни произведения от неметални минерални първични материали, събиране и преработване на материали, резистентен туризъм, просвета, спорт, развлечения и опазване на здравето. Максималната дълготрайност на плановете е три години.

Средствата се обезпечават от съуправляваната от Министерство на регионалното развитие Програма за трансгранично съдействие " ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България /2014-2020 г./ ".
Мярката е била препоръчана за приоритет в сегашния програмен интервал от страна на Министерство на регионалното развитие като изключително значима стъпка за развиване на граничните райони. По този метод бизнесът в тях има достъп до европейски средства за рационализация на производството. Целта е да се увеличи конкурентоспособността, като се подтиква растежът на нови и съществуващи компании посредством разширение на икономическата им активност до нови пазари и артикули, съобщи Българска телеграфна агенция. Повече информация за резултатите от Петата покана за набиране на планови оферти по програмата за " ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България " може да се откри на адрес: http://www.greece-bulgaria.eu/programme-news/
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР