Над 1100 машини са обработвали през нощта пътните настилки по

...
Над 1100 машини са обработвали през нощта пътните настилки по
Коментари Харесай

АПИ: Пътищата са проходими при зимни условия, но карайте внимателно

Над 1100 машини са обработвали през нощта пътните настилки по републиканската мрежа. През деня работата на снегопочистващата техника продължава, с цел да се обезпечи проходимостта на пътищата при зимни условия.

Необходимо е водачите да потеглят на път единствено с подобаващи гуми, да карат деликатно и със скорост съобразена с метеорологичните условия. Блокирането на придвижването от коли, които не са готови за придвижване, затруднява работата на снегопочистващата техника и попречва пътуването на всички останали водачи. Това оповестиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура ".

Днес сутринта бе възобновено придвижването на МПС над 12 тона по път I-1 Монтана - Видин в посока Монтана. Заради заплахата от снегонавявания през вчерашния ден от към 17 ч. то беше ориентирано по обходен маршрут през Арчар - път II-11 Дунавци – Арчар – път III-112 Добри дол – Тополовец - път III-114 Тополовец – Ружинци.

Без ограничавания е прекосяването през проходите „ Айтоски”, „ Обзорски”, „ Печинско”, „ Превала”, „ Предел”, „ Републиката “, „ Ришки” и „ Рожен”. Забранено за МПС над 3,5 тона е прекосяването през „ Дюлински” и „ Пампорово”. Ограничено е придвижването на товарни коли над 10 тона през „ Вратник” и „ Твърдишки “, а за МПС над 12 тона през Петрохан “, „ Троянски “, „ Котленски “ и „ Шипка”.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ напомня, че поддържането на пътната инфраструктура е разграничено на четири равнища, регламентирани в Наредбата за поддържане и настоящ ремонт на пътищата от 2012 година Същите условия има и в редица европейски страни.

В равнище „ А “ на поддържане са пътищата с активност на придвижването над 4 000 моторни транспортни средства дневно, каквито са автомагистралите и първокласните пътища и направленията, свързващи прилежащи области. В равнище „ Б “ са пътищата с трафик сред 2 000 и 4 000 МПС дневно, във „ В “ – сред 500 и 2000 МПС дневно, а в „ Г “ по-малко от 500 МПС дневно. Допустимата дебелина на снежната завивка на платното при снеговалеж за равнище „ А “ е 3 см, за равнище „ Б “ – 5 см, за равнище „ В “ – 7 см, за равнище „ Г “ – 10 см. Максималният период за осъществяване на снегопочистващите действия – от момента на прекъсване на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до реализиране на условията, за равнище „ А “ е 2 часа, за „ Б “ – 3 часа, за „ В “ – 5 часа, и „ Г “ – 8 часа.

След осъществяване на снегопочистващите действия за равнище „ А “ пътното платно би трябвало да бъде почистено до асфалт /до черно/ като се изключи секторите, в които е неразрешено потреблението на химически субстанции каквито са да вземем за пример вододайните зони. При другите равнища е възможно да има заснежени сектори, които да бъдат обработени с материали – сол, пясък и т. н.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР