Над 11 000 тона компост се получават от преработката на

...
Над 11 000 тона компост се получават от преработката на
Коментари Харесай

Над 11 000 тона компост се получават от преработка на коледни елхи и зелени отпадъци в София


Над 11 000 тона компост се получават от преработката на естествените коледни елхи и други зелени боклуци всяка година в София. От Столична община приканват след празниците към този момент непотребните дръвчета да се оставят до контейнерите за боклук.

Антонио Марков е технолог в инсталацията за биологично отнасяне на боклуци на площадката „ Хан Богров “. Работата му е да се грижи по тази причина иглолистните дръвчета от Коледа да намерят своето предопределение и след празниците. Инсталацията събира дървесина и листа през всички сезони.

„ Постъпват зелените боклуци от парковете и градинките на Столична община и се подлагат на процеса компостиране “, изясни той.

Така се основава потребна за растенията тор, която е подобрител на почвата и функционалностите ѝ.

Благодарение на тази технология времето за компостиране на дърветата в естествена среда се понижава от 10 години на 10 седмици в инсталацията.

Решение има и за живите дървета, от които сме решили да се освободим – помощ може да се потърси от еколозите на общината.

„ Екологът ще ни каже къде почвата е най-подходяща за съответния растителен тип “, изясни общинският консултант Симеон Колев.

Преработеният компост се употребява за торене на софийските паркове и градинки. А всеки искащ може да се снабди гратис с 10 кг. от тази тор против предоставена записка за платена такса боклук.

По материала работи стажант-репортера Теодора Христова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР