Над 109 хил. души в България са без документи за

...
Над 109 хил. души в България са без документи за
Коментари Харесай

Над 109 хил. души в България са без лични документи

Над 109 хиляди души в България са без документи за идентичност, сподели пред БНР адв. Диана Драгиева от програмата за правна отбрана на Българския хелзинкски комитет.

По данни към юли тази година 180 хиляди българи са без персонални карти, само че огромна част от тези хора живеят в чужбина и имат публикуван документ за идентичност от друга страна , изясни тя в изявление за предаването „ Преди всички “.

По думите й това са несъществуващи хора за страната.

Адресите на стотици хора се заличават от регистъра, когато се отстраняват противозаконни постройки , акцентира адв. Драгиева и добави, че такива случаи има в софийските квартали „ Орландовци “ и „ Захарна фабрика “. Става дума за стотици хора, сподели тя.

По думите й множеството от тях са имали персонален документ на този адрес.

Голяма част от хората, останали без адрес, отиват в приюти за бездомни, само че те не могат да дадат адресна регистрация, разяснява юристът.

Тя изясни, че в Министерство на вътрешните работи имат система, която съдържа информация за издадените персонални документи, а тя черпи своята информация от регистрите за популацията.

Когато в Министерство на вътрешните работи системата им „ светне в алено “ за недействителен или заличен адрес, те отхвърлят издаването на персонален документ  и препращат хората към общината, уточни адв. Драгиева.

Според нея тези хора са лишени от гражданската си идентичност  – те нямат достъп до здравни, обществени, административни и всевъзможен вид услуги. Често тези хора се водят в полицията за определяне на самоличността им.
Също по този начин те имат мощно усложнен достъп до съд и юрист, тъй като не могат да бъдат разпознати, изясни тя.
В същото време хората със премахнат адрес са длъжни да дават нов адрес и в случай че не го създадат, са застрашени от санкция.

По думите й хората са принудени, постоянно на ръба на закона, да търсят метод да се записват на някакъв адрес, някой път даже отвън общината.

Без намесата на политическото управление тези противозаконни административни практики ще продължат , безапелационна е адв. Диана Драгиева и добави:
„ Една противозаконна процедура (бел. ред. обвързвана с противозаконното строителство) не може да се реши с друга противозаконна процедура “.
Припомняме, че в решение от 8 декември Административен съд – София-град анулира като противозаконен следващ отвод на отдел „ Български документи за идентичност “ при Столичната дирекция на вътрешните работи да издаде персонална карта на две дами, регистрирани и живеещи на адрес, който столичният кмет Йорданка Фандъкова е заличила от регистъра на адресите. 

Причината за заличаването е, че къщите, в които дамите живеят, са противозаконни постройки. Те са част от ромска махала в столичния квартал „ Орландовци “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР