Над 109 хил. души в България са без документи за

...
Над 109 хил. души в България са без документи за
Коментари Харесай

Над 109 хил. души в България са без лични документи


Над 109 хиляди души в България са без документи за идентичност. Това означи адв. Диана Драгиева от програмата за правна отбрана на Българския хелзинкски комитет, предава БНР. 

По данни към юли тази година 180 хиляди българи са без персонални карти, само че огромна част от тези хора живеят в чужбина и имат публикуван документ за идентичност от друга страна. Това са несъществуващи хора за страната. Адресите на стотици хора се заличават от регистъра, когато се отстраняват противозаконни постройки. Такива случаи има в софийските квартали " Орландовци " и " Захарна фабрика ". Става дума за стотици хора, акцентира адв. Драгиева. 

По думите й множеството от тях са имали персонален документ на този адрес. 

Голяма част от хората, останали без адрес, отиват в приюти за бездомни, само че те не могат да дадат адресна регистрация, разяснява юристът.  

Тя изясни, че в Министерство на вътрешните работи имат система, която съдържа информация за издадените персонални документи, а тя черпи своята информация от регистрите за популацията. 

Когато в Министерство на вътрешните работи системата им " светне в алено " за недействителен или заличен адрес, те отхвърлят издаването на персонален документ и
Всичко за Вашата сватба
го изпращат към общината, уточни адв. Драгиева.  

Според нея тези хора са лишени от гражданската си идентичност - те нямат достъп до здравни, обществени, административни и всевъзможен вид услуги. Често тези хора се водят в полицията за определяне на самоличността им. Също по този начин те имат мощно усложнен достъп до съд и юрист, тъй като не могат да бъдат разпознати, изясни тя. 

В същото време хората със премахнат адрес са длъжни да дават нов адрес и в случай че не го създадат, са застрашени от санкция. По думите й хората са принудени, постоянно на ръба на закона, да търсят метод да се записват на някакъв адрес, някой път даже отвън общината.

Без намесата на политическото управление тези противозаконни административни практики ще продължат, безапелационна е адв. Диана Драгиева и добави: " Една противозаконна процедура (бел. ред. обвързвана с противозаконното строителство) не може да се реши с друга противозаконна процедура ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg