Над 108 млн. лв. ще бъдат осигурени допълнително по управляваната

...
Над 108 млн. лв. ще бъдат осигурени допълнително по управляваната
Коментари Харесай

108 млн. лв. по "Региони в растеж" ще са за медицински хеликоптер, пътища, спорт и саниране

Над 108 млн. лева ще бъдат обезпечени в допълнение по ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 - 2020 година за пазаруване на медицински хеликоптер, рехабилитация на 134 км републикански пътища, енергийна успеваемост на здания в дребните общини и ново спортно съоръжение на 80 професионални гимназии. Това стана ясно по време на съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата, съобщи пресслужбата на министерството.

20 млн. лева от спомагателните средства ще бъдат пренасочени към Министерството на здравеопазването, което ще може да купи хеликоптер за въздушно избавяне и транспорт на нуждаещи се пациенти, избавителни и донорски интервенции. По плана ще бъдат оценени и разпознати най-подходящите площадки за политане и кацане.

Целта ни е да осигурим профилиран хигиеничен превоз за нуждаещи се в труднодостъпни райони, потърпевши при произшествия, както и трансплантация на органи, тъкани и кафези. Така ще реализираме изцяло възобновяване и модернизиране на незабавната помощ в страната ", разяснява зам.-министър Деница Николова и означи, че сега със 163 млн. лева от Оперативна програма “Регионално развитие” се ремонтират всички незабавни медицински центрове в страната и се доставят 400 нови коли за спешна помощ.

Нови над 57 млн. лева ще бъдат вложени и в рехабилитация на републикански пътища, както и за създаване на умна транспортна система за повишение на пътната сигурност, взеха решение още членовете на комитета.

55 млн. лева Агенция " Пътна инфраструктура " ще може да ремонтира още шест пътни прави с дължина 134 км, свързващи 11 общини в шест области. " 5 от спомагателните прави са в Северна България, с което удостоверяваме целта на държавното управление за поддръжка на развиването й ", уточни Николова.

Участъците, които ще се ремонтират, са Мизия -Оряхово - Крушовене в област Враца; Поликраище - Елена - Сливен в областите Сливен и Велико Търново; Русе - Кубрат - Исперих - Дулово в областите Русе и Разград; Полски градец - Тополовград - с. Устрем в област Хасково; Каблешково - Межден в област Силистра и сектор от пътя Варна - Белослав - Разделна - Падина - Житница в област Варна.

От началото на сегашния програмен интервал с 377 млн. лева по Оперативна програма “Регионално развитие” се финансира рехабилитацията на други 24 пътни прави с обща дължина близо 505 км.

С малко над 2 млн. лева от средствата ще се финансира план на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " за умна транспортна система, която ще оказва помощ на водачите с скъпа и навременна информация за пътната конюнктура и положението на пътната мрежа, в това число и съществуване на произшествия. Тя ще се състои от датчици, метеорологични и пътни станции, интелигентни електронни пътни знаци с изменчиво наличие и опция за засичане на скорост.

Те ще са ситуирани в сериозни точки, избрани след разбор на транспортното натоварване, характерни данни за климатичните условия – периодичност на превалявания от дъжд и сняг, мъгла, евентуални рискове от замръзване и други " Очакваме по този начин да допринесем за понижаване на броя и тежестта на пътнотранспортните катастрофи, усилването на контрола на придвижване по републиканските пътища и възстановяване на успеваемостта на пътното поддържане ", разяснява зам.-министър Николова.

Допълнителни близо 25 млн. лв. ще получат 28-те дребни общини и периферни региони в страната за възстановяване на енергийна успеваемост на жилищни и публични здания. Сумата ще се добави с още 14 млн. лева икономисан запас, който следва да се насочи към тях в края на месеца.

Така общият бюджет ще доближи близо 40 млн. лева, като към този момент се дава и опция за саниране на здания с повече от 35 жилището. От началото на програмния интервал по Оперативна програма “Регионално развитие” се извършват 202 плана за енергийна успеваемост на стойност 204 млн. лева в 28-те дребни общини.

Около 6.2 млн. лева ще получи Министерството на образованието и науката. С над 4.5 млн. лева от тях ще се извърши ремонт на 7 професионални гимназии и Тракийския университет. С останалите над 2.5 млн. лева към 100 междинни учебни заведения в страната ще получат ново спортно съоръжение. Така съвсем всички новоремонтирани образователни заведения ще получат съответна и новаторска спортна база, се показва в известието. Зам.-министър Николова означи, че за обновяването им са вложени 618 млн. лева от Оперативна програма “Регионално развитие”, като досега са ремонтирани 80 здания - 49 учебни заведения, 26 детски градини и 5 университета.

" Отчитаме доста положително осъществяване на Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година, сподели още районният заместник-министър. Към днешна дата е контрактуван 86% от ресурса ѝ или 2.5 милиарда лева Над 1.5 милиарда лева са разплатените средства по планове на бенефициентите, а близо 30% или 1 милиарда лева са възобновените средства от Европейска комисия. " Програмата има най-пряк принос към хората, най-видима е от обществото, тъй като главен бенефициент са най-големите и междинни общини в страната ", разяснява още тя. Николова означи, че няма риск от несъблюдение на програмата.

" През идната година чакаме огромен брой планове да бъдат приключени, а по някои от предпочитаните оси отчитаме осъществяване на плановете сред 80 и 100%. Тя добави, че се работи интензивно и за създаване на бъдещата стратегия за районно развиване, която е фокусирана върху развиване на територията посредством повишение капацитета на всеки един район.

Аурелио Сесилио от Генерална дирекция " Регионална и градска политика " в Европейската комисия изрече своята поддръжка за разпределянето на спомагателните средства и уточни, че плановете са извънредно значими, защото България единствена в Европейски Съюз не разполага с хеликоптер за здравно избавяне.

Инвестициите в пътната инфраструктурата също са от голяма важност за възстановяване на транспортната система в страната. " Новият състав на Европейска комисия си слага приоритет в идващия програмен интервал Европа да води политика по-близо до хората. Интервенциите по Оперативна програма “Регионално развитие” съставляват тази цел, тъй като дейностите касаят живота на всички хора ", разяснява Сесилио.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР