Над 103 милиона евро са предвидени за финансиране на съвместни

...
Над 103 милиона евро са предвидени за финансиране на съвместни
Коментари Харесай

103 млн. евро са предвидени за трансгранични проекти с Турция, Сърбия и РСМ

Над 103 милиона евро са планувани за финансиране на взаимни планове по стратегиите за трансгранично съдействие сред България и прилежащите страни Турция, Сърбия и Република Северна Македония за интервала 2021–2027 година Общата сума е увеличена с малко над 17 % по отношение на бюджета, с който страната ни разполагаше в интервала 2014-2020 година Очаква се до края на март 2022 година трите трансгранични стратегии да бъдат признати от Министерския съвет и да бъдат изпратени за утвърждение от Европейската комисия.

Управляващият орган организира публични съвещания, като заинтригуваните страни дадоха рекомендации за дейно и сполучливо осъществяване на бъдещите планове.

Новите стратегии подчертават върху районна политика, ориентирана към характерните потребности и особености на всеки от районите. Залага се на равния достъп и директна поддръжка на дребните и междинни предприятия (МСП) до финансовия запас за трансгранично съдействие. Акцент е подложен и върху интегрираното териториално развиване, учредено на метода „ отдолу-нагоре “, като локалните общности ще има опция сами да приоритизират вложенията по отношение на най-належащите териториални проблеми. Подпомагането ще е по отношение на характерни потребности на всеки от районите, което е един от новаторските способи стратегиите да се приспособяват към тези, които най-вече се нуждаят от тях.

Акцент по програмата сред България и Сърбия е подготовката на популацията на двете страни в пограничния район за навременна и съответна реакция при бедствия и повреди. Програмата България – Сърбия, с бюджет от 38 116 398 евро, планува МСП да получат поддръжка за повишение на конкурентоспособността на предприятията на районния и интернационалния пазари. Това включва създаване и внедряване на софтуерни решения, вложения за понижаване на разноските за произвеждане и даване на услуги, достъп до нови пазари, основаване на цялостна взаимна стратегия за бизнес и консултантски услуги. Интегрираният териториален метод ще бъде ориентиран към вложения в туризъм, възстановяване на услугите от общ интерес, както и за рамкова поддръжка за бизнеса под формата на съвещания, образование и продан на опит за повишение на нововъведенията и предприемаческия потенциал, прекосяване към цифров и екологичен метод на работа.

По програмата сред България и Турция водещ приоритет е укрепването на потенциала и оперативно издирвателните действия на полицейските ръководства в граничния регион, свързани с незаконни мигранти. По тази стратегия вложенията за МСП са ориентирани към „ зеления “ преход от позиция на енергийната успеваемост, понижаване на излъчванията на парниковите газове и вероятностите на кръговата стопанска система. Това включва финансиране на планове за енергийна успеваемост на сграден фонд, използване на цифрови решения, внедряване на енергийни системи, продан на положителни практики сред локални предприятия от двете страни на границата. Интегрираните вложения за поощряване на териториалното развиване ще поддържат необятен набор от дейности – повишение на конкурентоспособността на локалната стопанска система и възстановяване на бизнес средата, повишение на степента на цифровизация и климатична индиферентност на локалната стопанска система, повишение на квалификацията за сполучливо осъществяване на пазара на труда, развиване на туризма, повишение на приноса на естественото завещание за уравновесено социално-икономическо развиване на района, понижаване на замърсяването и отрицателните резултати от изменението на климата и предвидимите естествени бедствия с трансграничен темперамент. Общият бюджет на програмата е 34 415 251 евро.

Изграждането на Граничен контролно-пропусквателен пункт „Клепало“ и свързаната с него инфраструктура сред община Струмяни от българска страна и партниращата община Берово е във фокуса на програмата с Република Северна Македония. Бюджетът по нея за всички ограничения е в размер на 31 152 400 евро. По отношение на МСП с приоритет ще се финансират дейностите, които са ориентирани към софтуерна рационализация за превръщането им в екологични, цифрови и конкурентоспособни, създаване на артикули и постигане до нови пазари, създаване на интегрирани районни туристически артикули, откриване на нови МСП в региона на туризма и други За приоритет „ Интегрирано развиване на трансграничния район “ са планувани интервенции за използване на развиване на атрактивен всесезонен туристически артикул посредством възстановяване на подвижността и свързаността на транспортната и инженерната инфраструктура; развиване на системи за различно напредване и мрежа от велоалеи; поощряване на развиването на здравния и оздравителен туризъм и други.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР