Над 1000 са загинали, а стотици са ранени при земетресение

...
Над 1000 са загинали, а стотици са ранени при земетресение
Коментари Харесай

Над 1000 са вече жертвите в Мароко - трусът в страната е най-мощният от 120 години

Над 1000 са починали, а стотици са ранени при земетресение със мощ 6,8 по Рихтер в Мароко. Болниците са претъпкани. Опасенията са, че броят на жертвите ще се окаже доста по-голям.

От Външно министерство оповестиха, че нямат данни за потърпевши българи. Това е най-мощното земетресение в кралството от 120 години. Епицентърът на земетресението бил на към 70 километра от известния туристически град Маракеш. Трусът е усетен в цялата страна и в прилежащ Алжир.





Земетресението раздруса страната малко след 23 часа. Епицентърът не в Атласките планини, югозападно от Маракеш. Голяма част от Стария град на Маракеш, който е част от наследството на ЮНЕСКО към този момент е превърната в руини.

Под отломките към момента има доста затрупани хора. Техни близки обезверено разравят отломките с голи ръце, надявайки се да ги открият. За хората в Маракеш нощта и денят минаха в боязън, потрес и молебствия.



Разрушителните трусове в Мароко са необичайност, по тази причина и постройките в страната не са конструирани да устоят на земетресения с огромен магнитуд.

" Планините Висок Атлас са се образували вследствие на конфликт сред Африка и Европа. Движенията под тези планини не престават. И тъкмо това се случи нощес. Подобно събитие се случва рядко, на повече от век ", изясни геологът Дейвид Ротъри.

Спасители се пробват да доближат отдалечените села в планината. Заради разрушените пътища, несъмнено ще пътуват с дни до такава степен. И най-вероятно ще открият стотици жертви.



Трагедията провокира вълна от съпричастност. Лидери от целия свят, от Съединените щати до Русия и от Украйна до Израел, показаха взаимност и предложиха помощ на Мароко.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР