Над 1000 пловдивчани и гости на града успяха да опитат

...
Над 1000 пловдивчани и гости на града успяха да опитат
Коментари Харесай

Над 1000 пловдивчани участваха в празника „Денят на Ашурето“

Над 1000 пловдивчани и посетители на града съумяха да опитат от сладкото ашуре , което се раздава на празника " Денят на Ашурето " , който по традиция се организира пред Джумая джамия в Пловдив.

За поредна година Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство в града проведоха празника, като съгласно традицията на този ден мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си , без значение дали са християни или мюсюлмани.
 Българска телеграфна агенция
Това се прави с посланието за мир сред всички етноси, за наслада и благодат, сподели Ахмед Пехливан, ръководител на Мюсюлманското настоятелство в Пловдив. 

" Аз съм българка, само че с подготвянето на ашурето за този ден се занимавам от 10 години и за това се употребяват доста съставки ", сподели Цветелина, занаятчия на ашурето. По думите ѝ с изключение на съставките, с цел да стане вкусно, майстор-готвачът би трябвало да вложи и парченце от себе си и малко обич. Приготвя се през целия ден, като всяка съставна част би трябвало да уври поотделно, след което се смесват. 
 Българска телеграфна агенция
По думите на Бейхан Мехмед, заместител основен мюфтия на България, празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Той добави, че за празника " Денят на Ашурето " има няколко предания , едното от които е, че " ашуре " на арабски е 10. Второто поверие е по отношение на Ноевия ковчег, където избавилите се от потопа намерили 10 типа храни и с тях приготвили това сладко, което, поради броя на съставките, нарекли ашуре. Освен това той изясни, че в историята са изживени 10 чудеса. Този ден символизира позитивността, щастието, благодатта и пожелаваме на всички здраве, благополучие и благодат, сподели още Мехмед. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР