Над 1000 млади учени и над 200 постдокторанти се очаква

...
Над 1000 млади учени и над 200 постдокторанти се очаква
Коментари Харесай

МОН предлага финансова подкрепа за над 1200 млади учени

Над 1000 млади учени и над 200 постдокторанти се чака да бъдат подкрепени при интеграцията и кариерното им развиване в български научни организации и висши учебни заведения. За тази цел МОН предлага второ издание на Националната научна стратегия " Млади учени и постдокторанти " със период до 2025 година Предвидени са общо 15 млн. лв. за два стадия на осъществяване, като първият ще стартира през 2022 година, а вторият през 2024 година

По програмата могат да бъдат назначавани млади учени, които нямат контракт за работа с съответно висше учебно заведение или научна организация. Могат да бъдат подкрепяни и към този момент назначени асистенти, основни асистенти и докторанти , в това число в задочна и независима форма на образование. За млади учени се считат откриватели или преподаватели във висше учебно заведение и/или научна организация до 10 година след придобиване на първа образователно-квалификационна степен " магистър "

Новоназначените млади учени ще получават грант не по-малко от 1200 лв. на месец, а работещите и на различен контракт от 300 до 600 лв. на месец . Финансова поддръжка за постдокторантите За финансова поддръжка на постдокторантите се изисква кандидатстване с планово предложение по настояща научна тема. Проектът би трябвало да бъде на високо научно равнище, да има детайлна стратегия и обстоен финансов проект. Срокът за осъществяване на плановете е до 24 месеца.
 Учени от Българска академия на науките и А1 демонстрираха доставка с дрон, ръководен посредством 5G ULTRA
Учени от Българска академия на науките и А1 демонстрираха доставка с дрон, ръководен посредством 5G ULTRA

Първата доставка с дрон, ръководен по 5G в България, се случи макар проливния дъжд в Пловдив

По този модул могат да аплайват учени с добита просветителна и научна степен " лекар " в страната и чужбина. С преимущество ще се класират постдокторанти, които не работят в съответно висше учебно заведение или научна организация. Възможно е и включване на постодокторанти, към този момент наети в дадена институция, като бъдат назначени на спомагателен контракт на повърхностен работен ден в различен теоретичен колектив при същия шеф - лаборатория, секция или катедра. Грантовете за новоназначените постдокторанти са от 2000 до 3000 лв. на месец. Тези, които са от друга страна или обитаемо място, могат да получават в допълнение до 1000 лв. месечно за квартирни разноски. Постдокторантите, които работят към този момент в съответното висше учебно заведение или научна организация, ще получават в допълнение сред 300 и 600 лв. на месец.

В рамките на програмата може да се финансира осъществяването на научноизследователски задания и нужните присъщи за тях действия: командировки, закупуване на материали, консумативи, профилирано съоръжение, осведомителни артикули, компютри, принтери, възнаграждение на такси за присъединяване в научни конгреси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР