Над 1000 козунака за стари и самотни хора събра само

...
Над 1000 козунака за стари и самотни хора събра само
Коментари Харесай

Огромно сърце: Кирил от Дома за сираци дари 1000 козунака

Над 1000 козунака за остарели и самотни хора събра единствено за две седмици 17-годишният Кирил Балдев от село Мененкьово до Белово. Израснал е в Дома за деца в село Звъничево. От три години момчето споделя, че е „ допряно от магията на благотворителността ”. Козунаците му бяха раздадени в селата в общините „ Марица ”, „ Родопи ”, „ Ружинци ” и „ Септември ”. Другата седмица ще направи новата си акция „ Топъл обяд в Пловдив ”. За нея към този момент е събрал пари за обяд за 50 остарели хора.

Съдбата на Кирил е тежка - майка му Антоанета го оставя в дома, тъй като не е в положение да се грижи за него. Това става, откакто татко му умира в злополука. „ Бил съм дребен и не помня нищо от това време. Всичките ми мемоари са свързани с ​дома в Звъничево ”, споделя Кирил Балдев. Макар и зарязан от майка си, той поддържа връзка с нея. Не желае да се връща в фамилията, тъй като счита, че там няма опция да се развива.

Досега Кирил е бил създател на повече от 10 благотворителни акции. „ Нито една не съм обвързвал с някаква политическа партия, тъй като те не оказват помощ в такива случаи ”, споделя 17-годишният юноша.

Помни, с​якаш е било през вчерашния ден, първата си благотворителна акция. Тя станала преди три години, когато след пожар изгоряло читалището „ Свети свети Кирил и Методий ” в родното му Миненкьово. Селото е покрай река Марица и през османско време в него е имало три турски, един арабски и един гръцки чифлик.

„ Предложих да съберем книги за читалището и бях доста изумен, когато в акцията се включиха толкоз доста хора. Разбрах, че благотворителността е вътре в мен ”, споделя Кирил. С помощта на будни българи читалището в Миненкьово било възобновено. Още с първата си самодейност схванал силата на обществените мрежи. С тях акциите, които замисля, незабавно намират почитатели в страната. „ С мобилен интернет може да постигнеш всичко! И в множеството от акциите откликват и се включват младежи на моята възраст. Така за по-малко от две седмици успяхме да съберем 1000 козунака - при изискване че задачата ни беше единствено 350 ”, изясни ученикът.

Цялата му система е построена на колета по спедиторски компании. Така може да получава, козунаци, книги и храна от другия завършек на страната. Кметовете на съответните обитаеми места му изпращат превоз, с който товари даренията и ги носи по местата. Мечтае " Козунак за всеки пенсионер " да се трансформира след време в национална акция. " Не съм Христос - не мога да нахраня всички пенсионери, само че по селата кметовете знаят кой е най-нуждаещ се ", изясни той. Учудило го това, че доста от старите хора се радват даже единствено на това, че някой се е сетил за тях.

Преди Нова година събирал храни за остарели хора и тогава се срещнал с депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. След това зад него застанала и певицата Рени и PR специалистката Ива Якимова. „ Тогава се срещнах с някои от кметовете в Община „ Марица ” и в този момент, когато предложих новата акция, те откликнаха незабавно ”, описа той. Миналата седмица козунаци получиха старите хора в Строево, Труд и Крислово. Тази ​- пенсионерите от селата с минимум население от Община „ Родопи ”.

Така около акцията „ Козунак за всеки пенсионер ” се родила в придвижване и концепцията за „ Топъл обяд в Пловдив ”. Средствата за 50 обяда за възрастни хора към този момент са събрани и в този момент идва по-сложната част ​- по какъв начин да бъдат определени тези нуждаещи се. „ Все още умуваме и за мястото ”, сподели Кирил.

Кирил се е отказал да е постоянен възпитаник в Пазарджик, защ​ото решил, че не може да пътува всеки ден до такава степен. Сега се явява на изпити като частен възпитаник и признава, че се приготвя доста мъчно. Най-сложна му е математиката. „ Този предмет въобще не ме влече, ​ виждам бъдещето си в областта на филантропичните науки ”, споделя тай. Смята да се реалокира при родственици в София, с цел да приключи 12. клас. Там мисли да върви на частни уроци. И отново благодарение на софийските родственици ще кандидатства политология или PR в Софийския университет.

По-нататък? „ Оглеждам се и премислям в коя партия да вляза. В момента съм в развой на ориентировка ”, споделя Кирил Балдев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР