Над 1000 души са задържани след вчерашния пореден голям протест

...
Над 1000 души са задържани след вчерашния пореден голям протест
Коментари Харесай

Със сила и палки – методите срещу политическата опозиция в Моксва

Над 1000 души са арестувани след вчерашния следващ огромен митинг в Москва – поради всеобщия отвод на виновните управляващи да записват опозиционни политици за идните локални избори в съветската столица. Протестът се състоя на улица " Тверская " и площад " Тверская ", където се намират и административни здания на Московска община, и на регионалния шеф.

Точният брой арестувани е незнаен, само че редица западни медии, измежду които BBC, The New York Times, The Washington Post, The Guardian, дават число от над 1000 души. Цитирани публични данни от BBC сочат 1074 задържани – данните са на московското поделение на съветското Министерство на вътрешните работи и се появиха първо в РИА Новости, а наблюдаващи показват 1127 арестувани. Протестирали са над 20 000 души, само че милицията в Москва споделя за 3500, включително 700 публицисти. Изрично се акцентира и, че полицията е употребила палки против протестиращите. А кметът на Москва Сергей Собянин разгласи митингите за " опасност за публичния ред " и даде обещание да не допусне нарушение на публичния ред.
ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ!
Сподели с твоите другари
Недоволството стана очевидно поради отводите за регистрация на опозиционери в Москва – с главен мотив, че събраните в тяхна поддръжка подписки са невалидни, тъй като го няма нужният брой постоянни подписи - 5000. Става въпрос за отменяне на към 30 кандидатури на опозиционно настроени политици – измежду тях кандидатури на Алексей Навални, който към този момент беше задържан и наказан на 30 дни затвор, на Дмитрий Гудков, на Иля Яшин, на Иван Жданов, на Любов Собол. Всъщност историята на Собол е извънредно забавна – тя разгласи гладна стачка поради отхвърли на съответната комисия да признае валидността на подписите в нейна поддръжка, като се разположи на диван във фоайето, където се обитава изборната комисия. Накрая полицаи я изнесоха дружно с дивана, на който лежеше и беше задържана преди да се причисли към снощния митинг.

Поправителственият съветски вестник „ Российская газета ” не закъсня да упрекна опозицията в опит за изнудване поради митинга и в " неприемливо държание по отношение на върховенството на правото ". А съгласно The Guardian, ФСБ се занимава с следствието на опозиционните водачи – очевидно с концепцията, че зад тяхната интензивност стои задгранична интервенция.
Досега съветският президент Владимир Путин не е коментирал публично случилото се.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР