Над 1000 души протестираха в центъра на Загреб срещу посещението

...
Над 1000 души протестираха в центъра на Загреб срещу посещението
Коментари Харесай

Хървати протестират срещу визитата на Вучич


Над 1000 души стачкуваха в центъра на Загреб против визитата на сръбския президент Александър Вучич в Хърватия, оповестява националната телевизия ХРТ.

Сръбският държавен глава дойде в Хърватия на двудневна аудиенция и беше посрещнат тържествено от хърватския президент Колинда Грабар-Китарович, с която ще организира диалог при закрити порти. Посещението се счита за начало на нормализирането на връзките сред двете страни.

В същото време на централния площад в столицата „ Бан Йелачич “ се събраха над 1000 души с национални флагове, атмосферата е доста прочувствена. Организатори са сдружението на хърватските ветерани от войните през 90-те години в някогашна Югославия и техните фамилии.

Броят на протестиращите можеше да бъде и по-голям, в случай че полицията не беше затворила достъпа до първичното място, където трябваше да се организира акцията, и не го беше преместила на централния площад. Полиция и специфични елементи охраняват стачкуващите.

В навечерието на визитата на Вучич хърватски медии припомниха негови закани от времето на войните. Сред обществеността в страната сегашният сръбски президент е добре прочут като асистент на Воислав Шешел и член на Сръбската радикална партия. По време на войните през 90-те години Вучич бе един от хората, които подтикнаха сърбите в Хърватия към война. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР