Над 1000 дървета в София вече са отбелязани на нова

...
Над 1000 дървета в София вече са отбелязани на нова
Коментари Харесай

Над 1000 дървета в София вече са отбелязани на нова дигитална карта

Над 1000 дървета в София към този момент са маркирани на нова цифрова карта, която цели да събере информация за броя и типовете на градската растителност в столицата. Инициативата е на гражданско съдружие " Едно дърво ", а със събраната информация Столичната община ще ръководи по-ефективно зелените системи на града.

Дъбове, кестени, ясени даже по-редките секвои са дърветата, най-характерни за градската среда в София. С годините обаче част от посадените преди десетилетия растения стават рискови.

Изчерпателна информация с каква и какъв брой тъкмо растителност разполага градът няма, макар че общината работи по такава карта от години. Затова в този момент в реализацията на концепцията се включват и жителите:

" Това, което сме създали, е една онлайн платформа на адрес едно дърво, която дава опция за елементарно и бързо картиране на информацията в това число и със снимков материал. Има и дребни деца, за които не е проблем и доста бързо и елементарно се оправят ", сподели Александър Петров, уредник на самодейността " Едно дърво ".

Това, което всеки искащ да се включи би трябвало да направи, е да се локализира на уеб страницата, да снима дървото, което желае да означи, и при предпочитание да попълни спомагателна информация. Тя включва и приблизителна възраст на дървото.



Само в Борисовата градина на София има десетки 100-годишни дървета. Но не всяко от тях е със статут на 100-годишно дърво.

" Вековно дърво не значи единствено, че е минало 100 години. Трябва да дава отговор на избрани критерии за уникалност и на самия субект даже ", изясни Милена Васева, шеф дирекция " Паркове и градини " Столична община.

А основаването на карта би помогнало за съхраняването на другите типове:

" Това би асъдействало също да се отчетат зони, които са с повече проблеми и бъдещи дейности да могат по-лесно да бъдат планувани ", сподели Милена Васева.

А в случай че желаете да се включите в самодейността за цифрова карта на градската растителност в София, можете да участвате и всеобщото картиране на дървета, което " Едно дърво " провежда на 5 юни в парка Заимов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР