Над 100 ученици от две училища бяха гости на Районния

...
Над 100 ученици от две училища бяха гости на Районния
Коментари Харесай

Над 100 посетители посрещна Районен съд - Добрич в Деня на отворените врати

Над 100 възпитаници от две учебни заведения бяха посетители на Районния съд в Добрич в Деня на отворените порти, който се организира през днешния ден.

В самодейността се включиха възпитаници от 10 до 12 клас в СУ„ Св. Св. Кирил и Методий “, които участваха в среща, отдадена на медиацията. Темата бе показана от юристите Ивайла Стефанова и Диана Далакманска. Лекторите обясниха какво е медиация, къде може да се ползва, кой може да бъде посредник. Посочени бяха образци за сполучливо решени спорове благодарение на посредник.

Гости на Районния съд бяха и четвъртокласници от СУ„ Св. Св. Кирил и Методий “. За тях бе проведен информативен тур в правосъдната палата. В диалог със правосъдния админ Албена Димитрова децата научиха какво прави съдът, какви правила би трябвало да се съблюдават в правосъдните зали, къде е мястото на съдията и къде застават останалите участници в правосъдните процеси, какви са отговорностите на правосъдните чиновници в регистратурата, деловодствата и другите служби в Районния съд. Малките гости одобриха поканата да се включат в проведения от съда конкурс за рисунка на тематика „ Правосъдие “.

В Деня на отворените порти бе показан и привиден развой, квалифициран от ученици на СУ “Любен Каравелов “ под управлението на арбитър Соня Дженкова. Учениците разиграха действително гледано гражданско дело в Районния съд. Подготовката на делото бе част от заниманията на младежите по просветителната стратегия „ Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “. Съдия Дженкова показа, че е впечатлена от представянето на участниците в симулативния развой и от държанието на останалите възпитаници, включени в образованието. Всеки от младежите получи уверение за сполучливо преминат курс на образование и издание на Конституцията на България.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР