Над 100 събития в 14 български града включва тазгодишното 11-о

...
Над 100 събития в 14 български града включва тазгодишното 11-о
Коментари Харесай

Около 100 събития - част от 11-ото издание на Нощ на театрите

Над 100 събития в 14 български града включва тазгодишното 11-о издание на проявата " Нощ на театрите ". Символичното ѝ начало беше сложено още в петък на сцената на Драматичния спектакъл в Плевен с постановката " Хамлет " на режисьора Ованес Торосян.

Днес за няколко часа животът придобива артистични измерения в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен, Шумен, Симитли, Благоевград, Кърджали, Търговище, Пазарджик, Ловеч, Сливен. Събитията стартират още от сутринта с представления за децата. Навсякъде съботният ден ще е изпълнен с голям брой креативен срещи, разходки зад кулисите, импровизационен спектакъл, танцови представления и разнообразни работилници, в които хората да научат повече за магията на театралното изкуство.

4-часово онлайн предаване под надпис " Под властта на театъра всяка роля е друго царство " е един от акцентите в " Нощта на театрите " в София и ще бъде налично и на на проявата. В него някои от най-популярните български режисьори и артисти ще беседват за работата си с млади и одобрени сътрудници на сцената и отвън нея, за ролята на въображението, както и за умеенето да пресъздадеш на текст и в роля някои от злободневните проблеми, с които живеем и възприятията, с които се борим.

В 12 на обяд е началото на обичайния към този момент LIVE CAM - 4-часовото онлайн предаване, в което известни театрали разискват настоящи тематики от театралния бранш. Ще вземат участие режисьорите Галин Стоев и Явор Гърдев, актьорите Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Карамазов, Теодора Духовникова и Захари Бахаров, драматурзите Яна Борисова и Александър Секулов. В полемиките ще се включи и министъра на културата Кръстю Кръстев.

В Народния спектакъл ще има няколко почитател разходки с гидове - обичани артисти от трупата. Представления ще има на всички четири подиуми в разнообразни часове, както и една предпремиера - на моноспектакъла на Христо Мутафчиев " Боже мой ".

Софийска опера и балет също отваря вратите си за тур зад кулисите, а вечерта ще се играе „ Ариадна на Наксос ".

Представления в общоприет и ексцентричен час в София ще има в още десетки местоположения, измежду които са Младежкия спектакъл, Малък градски спектакъл " Зад канала ", спектакъл " Възраждане ", театрална работилница " Сфумато ", Студентския дом, НДК, НАТФИЗ, " Сълза и смях ".

Европейската самодейност " Нощ на театрите " потегля от Хърватия през 2008 година като поетапно се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Финландия, България, Белгия, Сърбия и Чехия. Идеята и е да сплотява хората с отношение към театъра и сцената за основаване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

" Нощ на театрите " в България се реализира с поддръжката на Национален Фонд " Култура " по " Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации`22 " и на Министерство на културата.

Източник:БНР

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР