Над 100 пожарникари бяха изпратени днес да се борят с

...
Над 100 пожарникари бяха изпратени днес да се борят с
Коментари Харесай

Южна Франция в плен на горски пожари и гореща вълна

Над 100 пожарникари бяха изпратени през днешния ден да се борят с горски пожар в Южна Франция, до момента в който синоптици настояват, че горещата вълна - една от най-ранните от десетилетия - заплашва да обхване обилни елементи от страната, предават Ройтерс.

Пожарът в департамента Лозер, който изпепели 70 хектара площи, е бил овладян през нощта, само че има огромен риск да се разпали още веднъж, оповестиха от локалната префектура.

Държавната метеорологична работа " Метео Франс " заяви, че се е открила " ранна и мощна гореща вълна ", породена от въздушни маси от парещ въздух, приближаващ от Северна Африка. От службата прецизираха, че гореща вълна е интервал на извънредно високи температури, продължаващи няколко дни и прибавиха, че температурите в петък в югозападните елементи на страната могат да надвишават 40 градуса по Целзий. Ако това се случи, 17 юни ще бъде най-ранната записана дата, на която във Франция е преминат този температурен предел, споделят от метеорологичен ефирен канал.

В Бордо локалните управляващи се приготвят да раздават вода на бездомните, заяви вестник " Монд ".

Тази седмица пожарните екипи са се борили с няколко пожара в департамент Гар, на средиземноморското крайбрежие, а в понеделник енергийната компания ЕДФ съобщи, че през седмицата се чака ограничение на производството на атомната електроцентрала в Сейнт Албан заради ниското ниво на водата в река Рона.

В Париж в събота температурите доближиха 35 градуса по Целзий, преди предстояща стихия да донесе известно захлаждане, заяви " Метео Франс ".

Рекордът за най-висока температура във Франция - 46 градуса по Целзий - е бил регистриран на 28 юни 2019 година в южния град Верарг.

Испания също претърпява най-ранната си гореща вълна от повече от 40 години, като тази седмица в някои централни и южни региони температурите надвишиха 40 градуса по Целзий.

И Франция, и Испания регистрираха тази година най-горещия месец май, откогато се води такава статистика. След оскъдните превалявания от дъжд тази година жегите изсушиха още повече почвата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР