Над 100 пловдивчани се събраха пред областната управа, за да

...
Над 100 пловдивчани се събраха пред областната управа, за да
Коментари Харесай

Над 100 пловдивчани протестираха срещу застрояването на 81 дка до Гребната база

Над 100 пловдивчани се събраха пред регионалната администрация, с цел да призоват регионалния шеф да върне решението на Общински съвет на града за застрояването на 81 дка до Гребната база.Гражданите обявиха, че самодейността за отбрана на парка е отворена към всекии дадоха поръчка митингите и акциите занапред да предстоят.



Представители на жителите се срещнаха с регионалния шеф. Те го приканиха да слезе и да се срещне с протестиращите, само че след отхвърли му организираха среща с него пред медиите. На срещата акцентираха законовите учредения, които са описали и в публично входирана тъжба, които могат да бъдат повода за връщане на Общ устройствен план.



Членовете на Инициативния комитет акцентираха, че поради многото правни причини, на които регионалния шеф може да стъпи, зависи от неговата воля дали да отбрани публичния интерес на пловдивчани или да се застъпи за частния интерес.

Областният шеф Ангел Стоев сподели, че решението му ще бъде съобразено със мнението на правния му екип, което занапред се изготвя и за което има двуседмичен период.

Междувременно от гражданската самодейност оповестиха, че следва огромен общоградски митинг другата седмица, както и акции за информиране на пловдивчани за абсурда с смяната на статута на парка и за гласуването на групите в общинския съвет за този по този начин значим за зелената система на Пловдив проблем.

Припомням, че на24 ноември, макар митинга на десетки пловдивчани, локалният парламент реши да гласоподава и одобри новия Общ организационен проект на Пловдив, който разрешава отчасти застрояване на терена зад Братската могила с жилищни здания на по 3 етажа. Протестиращите са безапелационни, че парцелът не се поддържа от години от Община Пловдив и се показва като неусвоена зеленина, изясни в ефира на Обзорната стратегия на Дарик радио един от уредниците на митинга Павел Начев.

Въпросният терен, където преди години имаше концепция да се построи пловдивският Дисниленд, беше апортиран преди 20 години и след договорката мина в частни ръце. Общата повърхност на терена е 131 дка, като плануваните за застрояване 81 дка са част от него. Останалите 50 дка преди няколко месеца Общински съвет откупи от притежателя посредством заменка против 7 апетитни парцела вграда.

Във фейсбук набира почитатели и петиция против застрояванетона Гребната база.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР