Над 100 млн. лв. ще бъдат инвестирани в българските общини

...
Над 100 млн. лв. ще бъдат инвестирани в българските общини
Коментари Харесай

МРРБ отпуска над 100 млн. лв. на общините за екологични транспортни средства

Над 100 млн. лева ще бъдат вложени в българските общини за обезпечаване на екологични рейсове или тролейбуси, които да обслужват линиите на градския превоз. Средствата се обезпечават от Министерството на районното развиване и благоустройството посредством Националния проект за възобновяване и резистентност по мярката „ Екологосъобразна подвижност – пилотна скица за поддръжка на устойчивата градска подвижност “ в границите на Компонент 8 „ Транспортна съгласуваност “. Финансирането се поделя по равно в шестте района за обмисляне в страната, като за всеки са планувани по малко над 16,6 млн. лева Това стана ясно на осведомителна онлайн среща, на която специалисти от Министерство на регионалното развитие показаха изискванията за кандидатстване и за осъществяване по процедурата. В нея се включиха близо 60 представители на общини, неправителствения бранш, бизнеса и разнообразни институции.

Срокът за кандидатстване по мярката изтича на 30 август. Проектни оферти могат да подават всички 40 градски общини от 6-те района за обмисляне от равнище NUTS 2, в които има обитаеми места с над 15 000 поданици. Това са общините Айтос, Асеновград, Ботевград, Велинград, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Димитровград, град Добрич, Дупница, Казанлък, Карлово, Карнобат, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Петрич, Пещера, Разград, Самоков, Сандански, Свиленград, Свищов, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, Троян, Търговище, Харманли, Хасково, Шумен и Ямбол. Минималният размер на безвъзмездните средства по всяко настрана предложение за осъществяване на инвестиция следва да е 2 млн. лева с Данък добавена стойност, а оптималният не може да надвишава 8,3 млн. лева с Данък добавена стойност. Кандидатът следва да обезпечи личен принос в размер на 10%. Задължително е кандидатстването в партньорство сред най-малко две общини и най-малко един оператор на публичен превоз, в това число междуселищен, настоящ на територията на една от общините-кандидати. Общините, попадащи в дефиницията за селски регион, са възможни като сътрудници по плановете.

Местните администрации могат да аплайват за пазаруване на нулево или нискоемисионни транспортни средства, както и за построяването на зарядни станции за тях. Допустими са и действия за създаване и въвеждане на интелигентни транспортни системи (ИТС) и интегрирани цифрови решения за възстановяване на ефикасността и успеваемостта на публичния превоз (мерки за цифровизация на транспорта). Ще могат да се извършват също инфраструктурни планове за безвредна градска подвижност, ориентирани към уязвимите участници в придвижването – пешеходци и велосипедисти, както и да създават генерални проекти за организация на придвижването. Задължително изискване е ограниченията да са авансово заложени в проектите за интегрирано развиване на градските общини, Регионалните проекти за развиване на равнище NUTS 2 или в проектите за устойчива градска подвижност на градските общини.

Срокът за осъществяване на плановете е 24 месеца, а кандидатстването е напълно онлайн посредством ИСУН.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР