Над 100 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19 вече са поставени

...
Над 100 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19 вече са поставени
Коментари Харесай

Над 100 милиона дози ваксина срещу COVID-19 са поставени вече по света

Над 100 милиона дози ваксина против КОВИД-19 към този момент са сложени по света, заяви Франс прес, базирайки се на свое броене, направено въз основа на публични данни.
Откакто акциите по всеобщо имунизиране започнаха при започване на декември, към обяд през днешния ден са били сложени минимум 101 317 005 дози на ваксина в най-малко 77 страни и територии, съобщи Българска телеграфна агенция.
На първо място по брой имунизирани на глава от популацията е Израел. Над една трета от жителите на страната (37 процента) към този момент са получили първата доза, а един на всеки петима (21 на сто) и втората нужна за реализиране на имунитет.
Масовото имунизиране е привилегия за богатите страни, отбелязва Агенция Франс Прес. По данни на Световната банка близо две трети от хората, получили най-малко по една доза (65 процента), живеят в развитите страни, чийто дял от популацията на Земята е единствено 16 на 100.
На челни позиции са Англия (9.8 милиона поставени дози, или 13.7 % от жителите), Съединените щати (32.2 милиона дози или 7.9 на сто), Обединените арабски емирства (3.4 милиона дози, без данни за дял от населението) и Сърбия (6.2 % от жителите).
В Европейския съюз са сложени 12.7 милиона дози (2.3 на 100 от населението). На първите места са Малта (5.4 % от жителите), Дания (3.2 на сто) и Полша (3.1 процента).
В двете страни с население от над 1 милиард (Китай и Индия) са сложени надлежно 24 милиона и 4 милиона дози, което значи, че е обхваната дребна част от популацията.
Над една трета от жителите на планетата (35 на сто) живеят в страни, в които имунизационната акция още не е почнала. Това са небогати страни, които "гледат и чакат ", както съобщи генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.
Ваксинационната акция не е почнала и в няколко богати страни като Япония, Южна Корея и Австралия.
Към този миг по света се ползват седем ваксини, отбелязва Агенция Франс Прес. Европа, Северна Америка, Израел и арабските страни от Залива употребяват най-вече две - на американската компания Пфайзер/германската Бионтех и на американската Модерна. Ваксината на британско-шведската компания Астра Зенека и Оксфордския университет, която към този момент е в приложимост във Англия, Индия и още няколко страни, неотдавна получи утвърждението и на Европейски Съюз. Индия употребява и друга ваксина, създадена от локалната компания Бхарат Байотек (Bharat Biotech). Руската ваксина Спутник V на Центъра "Гамалея " се употребява с изключение на в самата Русия в Беларус, Сърбия, Алжир и Аржентина. Има и две китайски ваксини. Освен в Китай препаратът на Синофарм се употребява в ОАЕ, Бахрейн, Египет, Сейшелските острови, Лаос и Сърбия. Ваксината на Синовак е в приложимост в Турция, Бразилия, Индонезия и Китай.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР