Над 100 колоездача, които ще се включат в прехода "Дунав

...
Над 100 колоездача, които ще се включат в прехода "Дунав
Коментари Харесай

Участниците от Дунав Ултра се събраха във Видин

Над 100 колоездача, които ще се включат в прехода "Дунав Ултра ": Следвай реката 2020, се събраха през днешния ден във Видин.
Веломаршрутът, който ще започва на следващия ден, 1 септември, е най-дългият туристически велосипеден маршрут в България - 732 километра по поречието на Дунав, започващи от село Куделин до Дуранкулак, община Шабла.
Всички участници ще се придвижват по маршрута с самостоятелен проект и за свободно определен интервал от време, като задачата е постигане на крайната точка, сподели уредникът Борис Бегъмов, който подчертава върху еволюцията на туристическата самодейност.
"Първата година един участник стигна до финалната точка, в този момент към нея са се устремили 100 индивида, в това число 72-годишен от Варна, който ще изминава всеки ден по над 100 километра, с цел да се вмести в 7-дневния график. Настроението е приповдигнато, виждам младежи от разнообразни краища на страната и на Румъния, което ме радва. Следващата година цифрата на участниците ще бъде по-голямо, тъй като ограничнихме регистрацията поради ситуацията с ковид ", добави още Бегъмов.
Класически и авантюристичен маршрут са измежду новостите, които предлага тази година веломаршрутът. Траекторията му е през 107 обитаеми места - 90 села и 17 града. Всеки участник показва какъв брой време планува да продължи прехода, а достигайки крайната точка получава личен документ.
"Стремим се всяка година да вършим промени във формата, с цел да поддържаме интереса на хората и да ги провокираме да вземат участие. Даваме благоприятни условия да се премине през някои от регионите по поречието, включващи черни пътища и старите римски такива сред Тутракан и Силистра - т.е това е адвенчър разновидността ", сподели Борис Бегъмов.
"Дунав Ултра " започва през 2014 година в следствие желанието на Бегъмов за персонална смяна. Като цел уредникът си слага маршрутът да се трансформира в най-популярната дестинация за велотуризъм на Балканите.
"Не допусках, че ще стигнем толкоз надалеч, камо ли че ще продължим натам, накъдето сме се запътили. Еволюцията и опцията тази концепция да се трансформира в толкоз огромен план, който дава небосвод на стотици сътрудници, ни кара да сме разчувствани и да желаеме от ден на ден ", добави още уредникът.
При регистрацията си през днешния ден участниците получиха т.нар "Кутия за завършения ". Всички колоездачи имаха опция да се записват в три категории: самостоятелно, екип от 2-ма или 4-ма колоездачи. Всеки самостоятелен участник или екип може да възнамерява и съобщи продължителността на прехода - до 48 часа, до 3 дни, до 5 дни, до 7 дни и повече от 7 дни.
Представено е и новото туристическо издание на "Карта-пътеводител " - печатна брошура, въодушевена от активността на откривателя на Дунавска България Феликс Каниц.
"Запознаваме жителите на Видин с това, което вършим, какво съставлява нашият план. Участниците се срещат през днешния ден, тъй като им предстоят няколко дни дружно по поречието. Пътеводителят ще бъде пуснат и в печатно издание. Най-вече съдържа потребна туристическа информация за района по поречието на Дунав ".
Възрастовата граница за присъединяване е над 18 години, само че уредниците плануват и включването на по-млади участници.
"Мислим и за по-малки участници, за деца, като ще създадем формат, даващ благоприятни условия за събития на разнообразни места от маршрута ".
Специалните места, които ще посетят колоездачите, са крепостта "Баба Вида " във Видин, бирената фабрика в Лом, площад "Дико Илиев " в Оряхово, античния град Улпия Ескус в село Гиген, чешмата "Елия " в Никопол, крепостта "Димум " в Белене, римския легионен лагер Нове в Свищов, паметникът на Филип Тотю в Две могили, фонтанът "Момчето с хидрата " в Русе, архитектурният резерват "Рибарска махала " в Тутракан, археологическия комплекс "Дуросторум-Дръстър " в Силистра и крайната точка на маршрута - Дуранкулак, Черно море.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР