Над 100 картини на академик Светлин Русев, някои от които

...
Над 100 картини на академик Светлин Русев, някои от които
Коментари Харесай

Непоказвани картини на акад. Светлин Русев в изложбата „Пътят”

Над 100 картини на учен Светлин Русев, някои от които непоказвани, ще бъдат показани в изложбата „ Пътят ”, отдадена на творчеството на едно от най-емблематичните имена в българското изкуство.

Изложбата е проведена от Съюза на колекционерите в България, като 21 негови членове дават произведения от персоналните си сбирки. Куратори са проф. Аксиния Джурова и проф. Иван Маразов.

Маестрото, както Светлин Русев бе извоювал правото да бъде именуван, твори в спорния откъслек от време – втората половина на ХХ и първите десетилетия на XXI век и точно по тази причина изложбата ще бъде разграничена в две изложбени пространства.

Галерия „ Средец ” на Министерство на културата ще приюти ранното творчество на художника – от 1955 до 1980 година, когато се ражда точно стилът „ Светлин ”.

В хотел „ Анел ” ще бъдат показани картините от 1980 до 2018 година – години, свързани с сериозни интервали от нашето развиване, с битката за налагане на нови критерии в изкуството, за признание на изкуството като висша духовна активност, като израз на мироусещането на една огромна ера.

Изложбата „ Пътят ” се открива на 6 юни и ще продължи до 17 юни, редом в изложба „ Средец ” и хотел „ Анел ”.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР