Над 100 готвачи и ученици от професионални гимназии по обществено

...
Над 100 готвачи и ученици от професионални гимназии по обществено
Коментари Харесай

Над 100 готвачи демонстрираха умения в Търново

Над 100 готвачи и възпитаници от професионални гимназии по публично хранене се събраха в събота във Велико Търново. Национланата среща стартира с водосвет пред катедралния храм „Рождество Богородично“ и шествие по основната улица, водено от военния духов оркестър на НВУ“Васил Левски“. След това участниците сервираха цветя пред паметника „Майка България“ в остарялата столица. Организатор на проявата е Българската асоциация на професионалните готвачи /БАПГ/.

„Поводът е Международния ден на готвача, 20 октомври, който членовете на Световната асоциация на готварските общества / WACS/, означават всяка година“, прецизираха основателите.
„Интерес към специалността на готвача има, само че фрагменти няма. Професията не е лека, тъй като изисква себераздаване, а готвачите работят, когато другите хора почиват. С развиването на стопанската система и увеличението на туристическите дестинации, търсенето на квалифицирани готвачи нараства, което води до нарастване на заплатите в бранша“, разяснява ръководителят на БАПГ Андрей Стоилов.

Той добави, че младите готвачи, които излизат от професионалните учебни заведения са конкурентноспособни и с добра подготовка, само че специалността изисква учене през целия живот, с цел да дава отговор на условията на гостите.

Стоилов акцентира, че през последните години от ден на ден се постановат системите за готвене във вакуум, което дава опция, с надзор на температурата да се реализира резултатът на остарялата технология “ постепенно готвене, на слаб огън“.

„Здравословното меню и използването на био артикули в професионалните кухни към този момент е съвсем наложително изискване за всеки добър ресторант в страната. Кой какво ще избра на трапезата си-постни ястия или месо, е персонален избор. Храната обаче може обаче да е лечебно средство“, изясни Андрей Стоилов.

Празникът продължи в парк „Марно поле“ във Велико Търново с демонстрации на кулинарни умения и с дегустации.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР